Idén is különböző betegségek esetén igényelhető egy adókedvezmény, aminek az ára megemelkedett a tavalyihoz képest.

A jogszabályok szerint a súlyos fogyatékossággal élők számára többféle kedvezmény áll rendelkezésre, ám a közgyógyellátás és közlekedési hozzájárulások mellett igénybe vehetik az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezményt is akár egy összegben, akár hónapokra lebontva.

Személyi adókedvezmény különböző betegségekre 2024-ben

A 2024-es évben ismét tovább emelkedett a személyi adókedvezmény súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségek esetén, továbbá azoknál, akik rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek. 2024-től kezdve arra is van lehetőség, hogy akik a személyijövedelemadó-kedvezményt az igazolt súlyos betegségük miatt havonta kívánják igénybe venni, azoknak nem kell évente nyilatkozniuk erről a jövedelmet biztosító munkahely felé.

Ebben az esetben a folytatólagos nyilatkozat jelölendő be, aminek pontos elnevezése: „Nyilatkozatomat a visszavonásig kérem figyelembe venni”. Érdemes alaposan átgondolnia mindenkinek, hogyan szeretné igénybe venni az szja-kedvezményt, havonta vagy adóbevalláskor egy összegben. 2024-ben ez összesen 160 020 forint, ami havonta 13 335 forintot jelent. Azon egészségügyi problémákat, amelyek esetén igénybe vehető az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény, kormányrendelet határozza meg.

Ide tartozik számos szívbetegség, az 1-es és 2-es típusú diabétesz, a gluténérzékenység, a laktózintolerancia, a gerincoszlop elváltozásai, a mindkét szemet érintő csökkentlátás, a rheumatoid arthritis, a pikkelysömörhöz vagy bélbetegséghez társult ízületi gyulladás, a Crohn-betegség, a fiatalkori reumás ízületi gyulladás, az artériás embólia és trombózis, a visszérgyulladás utáni tünetegyüttes, a központi vagy perifériás idegrendszer sérülése vagy megbetegedése, a skizofrénia, a paranoid zavarok, a szkizoaffektív zavar depressziós típusa, a vérképzőrendszer rosszindulatú betegségei, az endometriózis, a tüdő, emlő, a méhnyak, a petefészek, a here és a prosztata rosszindulatú daganata, a sztóma, a szívizomgyulladás, a koszorúerek rendellenessége, a szívelégtelenség, a szívritmuszavar, fejlődési rendellenességgel születettek esetén, a hallási fogyatékosság, ide tartozik az időskori nagyothallás is, a szisztémás sclerosis és az Asperger-szindróma.

A képen egy kéz, egér, és billentyűzet látható, amely a számítógép egerén van.

A teljes lista, amely a 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet mellékletében található meg, ennél jóval hosszabb. A kórképek BNO-kód alapján is kereshetők. A kedvezmény mértéke a mindenkori minimálbér függvénye.

Fontos tudni azonban, hogy az adókedvezmény szempontjából releváns betegségekben szenvedők az igazoláson feltüntetett kezdőnaptól az 5 éves elévülési időn belül, visszamenőleg, az éves személyijövedelemadó-bevallás(ok) önellenőrzésével is visszaigényelhetik.

Az igénylés menete

A személyi kedvezményt a súlyos fogyatékosságról szóló orvosi igazolás vagy a rokkantsági járadékra, fogyatékossági támogatásra való jogosultságról szóló határozat alapján lehet igénybe venni. Az érvényesítés feltétele, hogy az illető rendelkezzen a súlyos fogyatékosság minősítéséről szóló orvosi igazolással vagy a rokkantsági járadékra, fogyatékossági támogatásra jogosító határozattal.A fogyatékosság minősítését a háziorvosnál, illetve az egészségkárosodás jellegétől függően a szakorvosnál lehet kezdeményezni, szerepelnie kell rajta a dátumnak, ami a betegség kezdetét jelzi. A fogyatékosság minősítésére és az igazolás kiállítására vonatkozó szabályokat a 49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet írja elő. A rendelet mellékletében meghatározott igazolást a szakambulancia vagy a kórházi osztály szakorvosa, illetve általuk készített dokumentumok alapján a háziorvos állítja ki.

Amennyiben valaki év közben kérvényezi az adókedvezményt, a munkáltatójának kell leadnia a papíralapú nyilatkozatot, aminek a neve Adóelőleg-nyilatkozat a személyi kedvezmény érvényesítéséről (pdf), vagy az ügyfélkapun az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) a NAV-on keresztül is benyújthatja azt. Ez esetben a nettó havi bér növekszik a kérdéses összeggel.

A májusi adóbevallással értelemszerűen a 2023. évi kedvezmény érvényesíthető, ekkor az éves összeg 139 200 forint volt (2022-ben 120 060, 2021-ben 100 440, 2020-ban 96 600, 2019-ben 89 400, 2018-ban pedig 82 800 forint volt).A kedvezményt az adóköteles jövedelem adójából írják jóvá, melyet a betegség fennállásától lehet kérvényezni egészen a gyógyulásig.

Érdemes élni a lehetőséggel, mivel egy betegség hatalmas többletkiadást róhat az emberre éves szinten, és az így kérvényezhető összeg is csak részben képes mérsékelni azt.

Az adókedvezmény a személyijövedelemadó-köteles jövedelemre igényelhető, de csak saját betegségre. Ennek értelmében nem kérvényezheti az, akinek nincs adóköteles jövedelme, így nyugdíj, gyes és egyéb vállalkozás esetén sem jár. Gondozott családtag után nem vehető fel, és azt is fontos tudni, hogy több betegség egyidejű fennállása esetén is csak egyszer jár.

Otthoni ápolásért 2024-ben bruttó 87 129 forintos havi összegért lehet folyamodni más úton.

Elektronikus hozzáférés

Ha valaki a NAV által elkészített bevallási tervezetet a személyi kedvezményt érintően módosítani kívánja, akkor erre az elektronikus felületen a következő módon van lehetősége. A bal oldali panelben a témakörlistát lefele görgetve ki kell választani a „Személyi kedvezmény (súlyos fogyatékosság miatti kedvezmény)” sort. Ezzel elérhetővé válik a bevallás személyi kedvezmény érvényesítésére szolgáló sora.A visszaigénylésre vonatkozó sorokat úgy lehet elérni, hogy a bal oldali panel témakörlistáját legördítve rákattint az ember a „Visszaigényelhető adó, átvezetési és kiutalási kérelem, részletfizetés esetén kitölthető mezők” sorra.

A visszaigénylési adatok között jelölni kell, ha az érintett a teljes visszaigényelhető összeget, összegeket visszakéri, majd meg kell adni a számlaszámot vagy a postai címet, ahová az adóhatóság a visszajáró összeget kiutalja.

A módosítás során a berögzített adatokat a „Mentés” gombra kattintva kell elmenteni. Az így módosított adatok kitöltésének helyessége az „Ellenőrzés” gombbal ellenőrizhető, ha azok megfelelőek, úgy a „Tovább a beadáshoz” gombra kattintva, majd a „Beadás” gomb választását követően megtörténik a bevallás benyújtása.

Önadózóként is kitöltheti a 23SZJA nyomtatványt, mely elérhető honlapon (www.nav.gov.hu) a Nyomtatványkitöltő programokban. További tájékoztatásért érdemes átolvasni a NAV 73. számú Információs füzetét ide kattintva is letölthető.

Forrás: Femina.hu