Rémisztő.

Sokan feltehették már a kérdést, hogy az emberi jogokat “rugalmasan” kezelő Oroszországban miért nincs halálbüntetés.

A válasz erre a Fekete Delfin, a világ egyik legkegyetlenebb börtöne, amelyen eddig egyetlen fogvatartott sem hagyott el élve.

Nagy múltra tekint vissza

A Fekete Delfin Börtön, hivatalos nevén az Orenburg megyei Oroszország Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálatának 6. számú büntetőtelepe, egy hírhedt büntetés-végrehajtási intézet a kazah határhoz közeli Sol-Iletskben.

Az Oroszország egyik legrégebbi és legbiztonságosabb börtöneként ismert, alapvetően az életfogytiglani büntetésre ítélt rabok számára létrehozott intézmény komoly múltra tekint vissza: 1745-ben nyitotta meg a kapuit.

Kapcsolódó: Gyászolnak a világ demokratái: Meghalt Putyin legnagyobb ellenfele

A börtön neve az egyik fogoly által készített fekete delfin szoborra nyúlik vissza, amely a hatóság impozáns jelenlétét és az elkövetett bűncselekmények súlyát szimbolizálja.

Fekete Delfin Börtön

A legsúlyosabb bűntetteket elkövetők kerülnek ide

A ritka biztonsági intézkedéseiről és zord életkörülményeiről ismert Fekete Delfin a világ egyik legfélelmetesebb büntetés-végrehajtási intézménye a legszörnyűbb bűnözők számára – a fogvatartottak között gyilkosokat, nemi erőszakot elkövetőket, terroristákat, sőt olyan hírhedt kannibálokat is elzárnak, mint Vlagyimir Nyikolajev, aki még árulta is az áldozatai húsát.

Kapcsolódó: Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a moszkvai robbantásos merényletért

A Fekete delfinben körülbelül 700 fogoly lakik, akik együttesen körülbelül 3500 halálesetért felelősek, ami átlagosan öt gyilkosságot jelent rabonként.

Amikor a Mirror 2022-ben írt erről az intézményről, Dyenisz Avszjuk hadnagy felügyelte a börtönt. Mint a lap írta, Avszjuk hadnagy megvetése érezhető a fogvatartottakkal szemben, önmagában már az kihívást jelentett számára, hogy emberekként hivatkozzon az elítéltekre.

Rendkívüli kontroll

A börtön rendkívül szigorú biztonsági intézkedéseket és ellenőrzést tart fenn a szökések megakadályozása érdekében – méghozzá sikeresen: a Fekete Delfinből eddig soha egyetlen fogvatartott sem szökött meg.

A fogvatartottak 24 órás videó megfigyelés alatt, rendkívül szűk “cellákon belüli cellákban” élnek, vagyis egy egy nagyobb 50 négyzetméteres cellán belül alakítottak ki egy csomó kisebbet. Ezek a cellák tényleg nagyon szűkek, és csak rideg kőfalakból, rácsokból állnak minimális bútorzattal. Az őrség negyedóránként körbesétál, hogy ellenőrizzék a rabokat.

Így élnek a rabok

A rabok napi rutinja sem kellemesebb: a szemüket bekötik, amikor elhagyják a cellájukat, és csak hajlított derékkal közlekedhetnek a maximális kontroll érdekében. Ez a tehetetlen helyzet biztosítja, hogy a rabok ne tudják megfigyelni a környezetüket, és senkit se támadjanak meg.

A mozgásra az egyedüli lehetőség, hogy időnként át lehet sétálni az egyik cellából a másikba. A fent leírt körülmények között napi kilencven percben, miközben az étkezés szintén spártai: kizárólag levesből és kenyérből áll, amit mindenki a saját celláján belül fogyaszthat el. A fogvatartottak számára azonban megengedett néhány tárgy birtoklása: könyvek, újságok és egy rádió szerepelnek ezen a szegényes listán.

Mint látható, a Fekete Delfin a rabok teljes elszigetelésére, megfigyelésére és a kemény, “minimalista” mindennapokra fekteti a hangsúlyt. Ezt az elhatározást pedig teljes sikerrel ültették tehát át a gyakorlatba, ez a hely eddig ugyanis minden embert megtört, és ahogy arról már szó volt:

Soha, egyetlen fogvatartott sem hagyta el élve.

Forrás: raketa.hu