Jön a választás, valamit muszáj tenniük a szavazók elszivárgása ellen. Orbán Viktor feltűnően pánikol.

A jövő héten tárgyal a kormány az üzemanyagárakról,

nincs kizárva a benzinárstop újbóli bevezetése sem

– közölte Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pénteki sajtótájékoztatóján.

Baj van?

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt. A magyarországi átlagár 3,2 százalékkal magasabb a régiós átlagértéknél.

A dízel üzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 654 forint volt, ami 31 forinttal, 5 százalékkal haladta meg a régiós 623 forintos átlagárat – jelentette pénteken első alkalommal kiadott kísérleti üzemanyagár-statisztikájában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A hatósági üzemanyagár 2022. decemberi kivezetése után Magyarországon a régiós átlag fölé emelkedett az üzemanyagok ára. A 95-ös benzin esetében a 2023-as év során jelentős áringadozást tapasztalhattak a fogyasztók a benzinkutakon, a legmagasabb árakat szeptemberben regisztrálta a KSH, ekkor 650 forint körül mozgott a benzin átlagára.

A legalacsonyabb árak májusban és decemberben voltak, amikor átlagosan 540 és 570 forint közötti összeget kellett fizetni egy liter 95-ös oktánszámú benzinért. 2024 eleje óta az üzemanyagárak folyamatos növekedése figyelhető meg – olvasható a jelentésben.

Nem mellékes, hogy a kormány több mint 40 forinttal drágította az üzemanyagokat januárban. A kabinet szerint erre „brüsszeli nyomás” miatt volt szükség, de Orbán Viktor decemberben elárulta, az áremelés mértékéről a kormánya döntött.

A régiós adatokkal összehasonlítva a 95-ös benzin magyarországi átlagára két hét kivételével mindig meghaladta a régiósat. 2023 első két hónapjában a heti eltérés 10-17 százalék közötti volt, majd ez az év folyamán mérséklődött.

2024-ben újra nyílt az olló, áprilisban már 5 százalékkal haladta meg a hazai benzinár a régiós átlagot. A legfrissebb adatok alapján 2024. április 15-én ez az érték 3,2 százalék volt.

A dízel esetében a benzinnél is jelentősebb volt az átlagárak ingadozása 2023-ban. Januárban a havi átlagár még meghaladta a 700 forintot, májusban pedig a legalacsonyabb átlagárat regisztrálta a KSH, 545-570 forintot. A benzinhez hasonlóan 2024 elejétől a gázolaj esetében is folyamatosan növekedtek az átlagárak.

Tavaly sem volt rózsás a helyzet

2023-ban a dízelolaj magyarországi átlagára minden héten meghaladta a régiós átlagárat, az év első hónapjában 8-13 százalékkal múlta felül. Az év további részében a benzin árához hasonló tendenciát tapasztalt a KSH.

2024 első negyedévében havi szinten 5,4 százalékkal haladta meg a magyarországi dízelár a régiós átlagot. A legfrissebb adatok alapján 2024. április 15-én ez az érték 5 százalék volt.

A legfrissebb adatok szerint Magyarországhoz képest a régiós országok közül Ausztriában, Szerbiában és Szlovákiában volt kissé magasabb a benzin átlagára. Csehország, Horvátország, Lengyelország, Románia és Szlovénia esetében a 95-ös oktánszámú benzin átlagára kevesebb mint 10 százalékkal, míg Bulgáriában több mint 10 százalékkal maradt el a magyar ártól.

A dízelolaj esetében Ausztria és Szerbia heti átlagára meghaladta a magyar értéket, ugyanakkor Bulgáriában az átlagár több mint 10 százalékkal kisebb volt a magyar dízel üzemanyag átlagárához képest – közölte a KSH.

Pénteken is emelkedtek az árak

Mint írtuk, 7 forinttal drágul a benzin április 19-én, pénteken. A gázolajért 6 forinttal kevesebbet kell fizetnünk a hétvégén. Az árváltozást figyelembe véve várhatóan az alábbi számokkal találkozhatunk majd a hazai töltőállomásokon:

95-ös benzin: 650 forint/liter

Gázolaj: 647 forint/liter

A szakértők már korábban figyelmeztettek a várható drágulásra. A hétvégén Irán támadást indított Izrael ellen, előbbinek pedig komoly szerepe van az olajpiacon. Eközben emelkedett a Brent típusú olaj hordónkénti ára. Megjegyezték, hogy az csak idén 18 százalékot drágult (eddig).

Mit művelt Nagy Márton?

A nemzetgazdasági miniszter múlt csütörtökön behívatta a hivatalába a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ), köztük a Mol képviselőit a belföldi piacon kialakult magas üzemanyagárak miatt.

A tárgyaláson a felek áttekintették a belföldi üzemanyag-ellátásra és az üzemanyagok árára ható nemzetközi eseményeket és gazdasági folyamatokat. Nagy Márton az egyeztetésen megállapította, Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára nemrég úgy nyilatkozott, hogy az üzemanyagárakat a forintárfolyam, a beszerzési lehetőségek és az adózási szabályok is befolyásolják, ezért lehet az, hogy különböző árakat láthatunk a régió kútjainál.

Nagy Márton április 19-én, pénteken várakozásra intett mindenkit. Mint mondta,

„a jövő héten ki fog derülni, hogy a kormány mit lép, szerdáig, csütörtökig kérem a türelmüket”.

(Portfolio/Nyugati Fény)