Kellett a pénz, amelyet végül a Rezsivédelmi Alap terhére csoportosítottak át.

A lakossági rezsivédelmi szolgáltatások biztosítása érdekében az Energiaügyi Minisztériumnak csoportosít át a kormány 62,9 milliárd forintot a Rezsivédelmi Alap terhére. Ez a kedd éjjel megjelent Magyar Közlönyből derült ki. A kormányhatározatot Orbán Viktor írta alá.

Aszerint a villamosenergia- és földgázszolgáltató cégek az átlagfogyasztásig előírt hatósági és az energiahordozó beszerzési ára közötti különbözetet kapják meg. A rendelkezés szerint az energiaszolgáltatók

  • 44 milliárd forintot azonnal,
  • 18,9 milliárd forintot pedig május 15-ig kapnak meg a központi költségvetésből.

2024-ben 1340,7 milliárd forint van a Rezsivédelmi Alapban, amiből a lakossági rezsivédelem 917 milliárd forintra rúg. A főösszeget az energiaszektor befizetéseiből – 513,6 milliárd forint –, a bányajáradékból – 192 milliárd forint –, a légitársaságok hozzájárulásából – 39,3 milliárd forint –, a távközlési adóból – 95,6 milliárd forint – és a gyógyszergyártói adóból – 17 milliárd forint – származó összegek adják.

Emellett jelentős tételt, a teljes összeg 36 százalékát teszi ki a központi költségvetés más közvetlen bevételeiből származó összeg, ami 483 milliárd forintra rúg. Ez utóbbi a lakossági és vállalkozói adókból (áfa, személyi jövedelemadó, jövedéki adó, társasági adó stb.), illetékekből, díjakból tevődik össze.

(mfor.hu nyomán)