Nyilvánosságra kerültek a számok.

Orbánék kedvenc káderképzője, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) 19,8 milliárd forintot kap a Moltól – írta meg a portfolio.hu.

Jelentős osztalékot fizet ki az olajcég

Az elnök-vezérigazgató Hernádi Zsolt nyitóbeszédét követően a közgyűlésen jelen lévő részvényesek többek között az osztalék-kifizetésről is szavaztak, ennek eredményeként

közel 198 milliárd forint osztalékot fizet ki részvényeseinek a Mol.

Maga az osztaléktömeg alacsonyabb, mint az elmúlt két évben, de így is kiemelkedőnek mondható. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke a tavalyi szinttel megegyezően 150 forint, ezen túlmenően további, 100 forint körüli rendkívüli osztalékot fizet az olajcég részvényenként.

Mol osztalék

Ez a jelenlegi részvényárfolyamon számolva 8,3 százalékos osztalékhozamnak felel meg.

Tulajdonosi szerkezet

Hogy kinek jut ebből a közel 198 milliárd forintból, ahhoz érdemes megnézni a vállalat tulajdonosi szerkezetét. A részvények több mint fele tartozik a közkézhányadba, emellett a vállalat munkavállalói részvénytulajdonosi programja 8 százalékos tulajdoni aránnyal szerepel. Az OTP is nagy részvényesként van jelen, míg a maradék

több mint 30 százalékos tulajdonrész különféle alapítványok kezében van.

Három alapítványt szerepel a nagy tulajdonosok között, ők együttesen a tavalyi év után 60,4 milliárd forintot kapnak az osztalékból. Az OTP közel 10,4 milliárd forintot zsebel be, a Mol-munkavállalói több mint 15,7 milliárd forintot Az intézményi befektetőknek és a kisrészvényeseknek pedig közel 112 milliárd forint jut.

Az Orbán Balázshoz – Orbán Viktor politikai igazgatójához – köthető MCC kereken 10 százaléknyi Mol-részvény tulajdonosa, így 19,8 milliárd forintnyi osztalékkal lett gazdagabb.