Sokkal nagyobb lehet a baj, mint amit a kormány bevall.

Varga Mihály pénzügyminiszter a levele tanúsága szerint meghívta Johannes Hahn uniós költségvetési biztost a déli határra: ezzel nyomatékosítaná az Európai Unióhoz intézett kérést. Az Orbán-kormány több uniós hozzájárulást kér a határvédelemhez.

Ezzel csökkentené a költségvetési hiányt Varga Mihály, a levele minden részletre kiterjedt

Nem először fordult levélben a biztoshoz: decemberben már írt a határvédelem költségeiről.

„Az Európai Unió közös határainak védelme sok évtizedes múltra visszatekintő konszenzuson alapul. Az eredeti jogalkotói elképzelés lényege az volt, hogy a közösség külső határainál elhelyezkedő tagállamok

a határok védelmét közös finanszírozásból látják el”

– fogalmazott akkor Varga.

A pénzügyminiszter hétfőn az index.hu-nak nyilatkozott: úgy látja, hogy komolyan csökkentené a költségvetési hiányt, ha az EU több pénzzel támogatná a magyar határvédelmet.

Magyarország 2015 óta 1 millió illegális határátlépést hiúsított meg az ország déli, schengeni határszakaszán. A bevándorlási nyomás egyre növekszik, csak az idei évben már 100 ezer illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a magyar határőrök – állította Varga Mihály.

Mindez egyre nagyobb terhet ró a költségvetésre is – tette hozzá.

„Úgy tartanánk tisztességesnek és méltányosnak, ha az Európai Bizottság elismerné ezt az erőfeszítést, és megfelelő mértékű részesedést vállalna a schengeni határvédelmi feladatok megnövekedett magyarországi költségeinek finanszírozásában”

– fogalmazott a miniszter.

Varga üzenete nem lesz elég: már most is sorban állunk

A politico.eu szerint az Európai Bizottság összesen mintegy 3 milliárd eurót ígért a határvédelem fejlesztésére. Ebből viszont egyedül Bulgária 2 milliárdot igényelne azért, hogy megerősíthesse a Törökországgal közös határát.

Sorban áll még ugyanezért a 3 milliárdért Magyarország, Dánia, Észtország, Litvánia, Lettország és Görögország is.

Hétfőn Varga azt mondta:

„Decemberben levélben fordultam az uniós költségvetési biztoshoz, Johannes Hahnhoz annak érdekében, hogy az Európai Unió nagyobb mértékben járuljon hozzá Magyarország határvédelmi költségeihez. A számításaink szerint a migránsválság 2015-ös kezdete óta

már 700 milliárd forintot fordított a kormány határvédelemre,

miközben az uniós hozzájárulás mértéke alig haladja meg az 1 százalékot.”

(index.hu nyomán)