Az parlamentben megszavazták a mini-Dubaj néven elhíresült rákosrendezői beruházást.

Mint írtuk, kedden a parlamentben a határozathozatalok között elsőként nemzetközi szerződések kihirdetéséről dönthetnek a képviselők. Köztük van Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek közötti gazdasági együttműködésről szóló megállapodás, amely megteremti a Rákosrendezőre tervezett beruházás alapjait.

Az Országgyűlés

134 igen, 34 nem szavazattal, 6 tartózkodás mellett megszavazta a rákosrendezői mini-Dubaj építésének tervét.

A mini-Dubaj néven elhíresült projektről

„Elrendelésnek megfelelően a MÁV Zrt. február közepén elindította a mintegy 83 bérleti és egyéb használatot biztosító szerződés megszüntetését, illetve felszólította a jogcím nélkül használókat a terület elhagyására”

– közölte a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium a múlt héten.

Mint kifejtették, az eljárások során „a lehető legnagyobb méltányossággal” járnak el, 13 jogcímmel rendelkező és a 14 jogcím nélküli lakóból 8-an elfogadták a felajánlott lakásokat, a többiekkel még egyeztetnek.

Kapcsolódó: Penészes cserelakást ajánlott a MÁV a mini-Dubaj miatt költözésre kényszerült lakónak

Januárban a kormányzat nyilvánosságra hozta annak a nemzetközi megállapodásnak a tervezetét, amely alapján az Egyesült Arab Emírségekből érkező befektető felépítheti a Rákosrendezőre tervezett mini-Dubajt. Február közepén érkezett a hír, hogy megkezdődött a rákosrendezői terület előkészítése. Jogi értesítést kaptak a bérlők és a jogcím nélküli területhasználók. Erről Lázár János tárcája számolt be.

Kapcsolódó: Nyélbe ütötték a boltot az arabokkal Lázárék, megépül a mini-Dubaj Rákosrendezőn

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter március 13-án jelentette be, hogy megállapodás született Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek között a gazdasági együttműködésről, amelynek keretében 5 milliárd eurós óriásberuházással új városrész épül a Rákosrendező vasútállomás környékén. A tárcavezető hozzátette, hogy a megállapodás keretet ad az Eagle Hills ingatlanfejlesztő óriásvállalat komplex fejlesztési tervének.

A kormány március 28-án terjesztette az Országgyűlés elé az államközi szerződéstervezetet, amelyet április 11-én tárgyalt a parlament.

A parlamenti ülést élőben közvetítik

(ParlamentMax/YouTube/Tordai Bence/Facebook/Nyugati Fény/Valódi Hírek)