A Republikon Intézet Fidesz, DK–MSZP–Párbeszéd kapcsán közölt friss adatai is azt mutatják, hogy a kormányzó párt szénája rosszul áll.

Mint ismert, a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd úgy döntött, közös listával, közös jelöltekkel vág neki a közelgő európai parlamenti és önkormányzati választásoknak. A Republikon Intézet Fidesz, DK–MSZP–Párbeszéd kapcsán közölt friss adatai szerint a hárompárti szövetség márciusban és áprilisban a biztos pártválasztók 22 százalékának támogatottságát élvezte.

Mindeközben a Fidesz áprilisban csupán 35 százalékon állt a biztos szavazó pártválasztók körében.

A közvélemény-kutató cég megjegyezte, hogy a kegyelmi ügy és Magyar Péter megjelenése a kormányzó párt népszerűségének évek óta nem látott csökkenését eredményezte.

Mellesleg a Magyar Péter vezette Tisza Párt 18 százalékon állt áprilisban a biztos pártválasztók körében.

Mit mond a Závecz?

Április 22-én, hétfőn publikálta legfrissebb közvélemény-kutatási adatait a Závecz Research. A június 9-én esedékes európai parlamenti választások előtt az intézet felmérte, melyik párt és pártszövetség listája hogyan áll a választók körében.

Eszerint a Fidesz minden korábbinál rosszabbul szerepelt áprilisban. A szavazókorú népesség 25 százaléka, de még a biztos pártválasztóknak is mindössze 33 százaléka szavazna a Deutsch Tamás vezette Fidesz-listára.

A Fidesztől mindössze 7 százalékkal volt elmaradva a Dobrev Klára által vezetett szociáldemokrata–zöld szövetség. A baloldali koalíció 26 százalékon állt a pártválasztók között.

Kapcsolódó: Minden rendben van Deutsch Tamással? Megdöbbentően zagyva beszédet tartott a Fidesz listavezetője

Mit mond az IDEA?

Az utóbbi időszak gazdasági teljesítménye, az életszínvonal stagnálása, a 2024 február legelején kirobbant kegyelmi botrány, illetve az elmúlt időszak politikai turbulenciái jelentős mértékben hatottak a választók politikai gondolkodására, illetve preferenciáira. Minderre az IDEA Intézet mutatott rá. A közvélemény-kutató a 2024. március 31. és 2024. április 8. között készített pártpreferencia-kutatása eredményeit fejtette ki április 19-i közleményében.

Kapcsolódó: Itt van a legújabb kutatás: Történelmi válságba került a Fidesz (+grafikon)

Mint kifejtették, a Fidesz–KDNP támogatottsága 38 százalék, a Demokratikus Koalíció támogatottsága 17 százalék volt a vizsgált időszakban a biztos szavazók körében. Az elemzésben többek között azt is hangsúlyozták, hogy bár a kormányzó párt vezeti a rangsort, a támogatottsága csökkenő tendenciát mutat, évek óta nem volt ennyire alacsony, mint jelenleg.

Mint részletezték, február elején még a biztos szavazók 44 százaléka voksolt volna a Fidesz-KDNP-re, ám márciusra ez az arány 2 százalékponttal, áprilisra pedig további 4 százalékponttal csökkent. Ilyen mértékű népszerűségvesztésre hosszú évek óta nem volt példa a Fidesz-KDNP esetében – jegyezték meg.

A fentiek tükrében kijelenthető, hogy a három kutatóintézet egyaránt 40 százaléknál alacsonyabb támogatottságot mért a Fidesznek. A kormányzó párt támogatottságának ilyen drasztikus visszaesésére közel tíz éve nem volt példa a közvélemény-kutatások tanúsága alapján. 2014 végén a netadótörvény belebegtetése miatt zuhant be a Fidesz támogatottsága. Ezt fél évvel később, a menekültválságot meglovagolva újra fel tudott tornászni Orbán Viktor pártja.

(Telex/Valódi Hírek)