Orbán Viktor Nyíregyházán kapott őszinteségi rohamot.

Orbán Viktor Nyíregyházán már a saját embereit is pánikoltatta

Szombati kampányrendezvényén szólta el magát Orbán Viktor arról, mekkora pácban van a pártja. A miniszterelnök zárt körben, a Fidesz és a Fidelitas szavazói körében tartott kortesbeszéd során ugyanis elárulta: „bajba kerülhetnek” a választáson.

A miniszterelnök szombaton Nyíregyházára látogatott, ahol maréknyi helyi fideszest igyekezett lázba hozni a választások előtt a szokásos lózungokkal: baloldalazással és brüsszelezéssel. A kormányfő kifejezte támogatását a 14 éve hivatalban lévő fideszes Kovács Ferenc polgármester felé, és azt állította: amíg a baloldal „beszél”, ők „dolgoznak” (?).

Az európai választások tétjére kitérve aztán váratlan őszinteséggel próbálta aktívabb kampánytevékenységre motiválni a pártja nyíregyházi aktivistáit. A kormányfő arról magyarázott:

Ha nem hozzuk tűzbe az embereket a június 9-ei választás szempontjából is, akkor bajba kerülhetünk!

A Fidesz bezuhanását a kutatások igazolják

Orbán félelme nem alaptalan: számos közvélemény-kutató intézet mért történelmi támogatottság-vesztést a Fidesz számára. Egyes intézetek méréseinek eredménye alapján egyre szűkül az olló a Fidesz és az ellenzéki erők között.

A Republikon Intézet friss adatai szerint a DK–MSZP–Párbeszéd szövetség márciusban és áprilisban a biztos pártválasztók 22 százalékának támogatottságát élvezte.

Mindeközben a Fidesz áprilisban csupán 35 százalékot ért el a biztos szavazó pártválasztók körében.

A közvélemény-kutató cég megjegyezte, hogy a kegyelmi ügy és Magyar Péter megjelenése a kormányzó párt népszerűségének évek óta nem látott csökkenését eredményezte.

Mellesleg a Magyar Péter vezette Tisza Párt 18 százalékon állt áprilisban a biztos pártválasztók körében.

Mit mond a Závecz?

Április 22-én, hétfőn publikálta legfrissebb közvélemény-kutatási adatait a Závecz Research. A június 9-én esedékes európai parlamenti választások előtt az intézet felmérte, melyik párt és pártszövetség listája hogyan áll a választók körében.

Eszerint a Fidesz minden korábbinál rosszabbul szerepelt áprilisban. A szavazókorú népesség 25 százaléka, de még a biztos pártválasztóknak is mindössze 33 százaléka szavazna a Deutsch Tamás vezette Fidesz-listára.

A Fidesztől mindössze 7 százalékkal volt elmaradva a Dobrev Klára által vezetett szociáldemokrata–zöld szövetség. A baloldali koalíció 26 százalékon állt a pártválasztók között.

Mit mond az IDEA?

Az utóbbi időszak gazdasági teljesítménye, az életszínvonal stagnálása, a 2024 február legelején kirobbant kegyelmi botrány, illetve az elmúlt időszak politikai turbulenciái jelentős mértékben hatottak a választók politikai gondolkodására, illetve preferenciáira. Minderre az IDEA Intézet mutatott rá. A közvélemény-kutató a 2024. március 31. és 2024. április 8. között készített pártpreferencia-kutatása eredményeit fejtette ki április 19-i közleményében.

Mint kifejtették, a Fidesz–KDNP támogatottsága 38 százalék, a Demokratikus Koalíció támogatottsága 17 százalék volt a vizsgált időszakban a biztos szavazók körében. Az elemzésben többek között azt is hangsúlyozták, hogy bár a kormányzó párt vezeti a rangsort, a támogatottsága csökkenő tendenciát mutat, évek óta nem volt ennyire alacsony, mint jelenleg.

Mint részletezték, február elején még a biztos szavazók 44 százaléka voksolt volna a Fidesz-KDNP-re, ám márciusra ez az arány 2 százalékponttal, áprilisra pedig további 4 százalékponttal csökkent. Ilyen mértékű népszerűségvesztésre hosszú évek óta nem volt példa a Fidesz-KDNP esetében – jegyezték meg.

Itt a videó Orbán vallomásáról:

(Orbán Viktor/Facebook)