Van itt vízió.

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje

egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

– jelentette ki Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.

A 4iG „felfelé” terjeszkedik

Nagy a 4iG Space and Technology űripari holdingvállalat gyártással foglalkozó portfólió vállalata, a Remred Zrt. martonvásári űrtechnológiai gyártóközpontjának hétfői alapkőletételén osztotta meg magvas gondolatait.

A miniszter elmondta, hogy a magyar műholdgyártási képesség nem csak gazdasági és biztonsági, hanem szuverenitási kérdés is. Megjegyezte: az ágazat fényes jövő előtt áll, ugyanis az űripar a világ egyik legjobban növekvő, a nemzetközi felmérések szerint is válságálló iparága.

Értéke a 2023-as 630 milliárd dollárról egyes becslések szerint 2035-re elérheti az 1800 milliárd dollárt.

A tárcavezető közölte: a Remtech névre keresztelt üzemegység 10 milliárd forintnál nagyobb beruházás lesz és legalább

85 magas hozzáadott értéket előállító munkahelyet teremt.

Nagy Márton szerint az űripar a magyar fejlődés záloga

Nagy úgy látja, hogy az űripar, amely a technológiai fejlesztés csúcsát jelenti, rendkívül erős multiplikátor hatással rendelkezik. Azaz a létrejövő innovációk,

technológiai újítások sok más gazdasági szegmensben is megjelenhetnek.

A tárcavezető szerint „egy korábban elképzelhetetlen vállalkozás” hamarosan kézzelfogható lesz, ami azért különösen fontos, mert Magyarországon vannak nagyszerű gyárak és gyártóközpontok. De „ez magyar vállalat és magyar technológiával rendelkezik majd”.

A miniszter kiemelte, hogy a világban sokféle háború zajlik.

Hazánkat leginkább a kereskedelmi háborúk érintik

a technológia és az innováció területén, mint az elektromos autózás, a mesterséges intelligencia vagy az űrkutatás. Utóbbiba Magyarország a martonvásári űripari központtal bekapcsolódik. Sárhegyi István, a Remred társalapítója és a 4iG Space and Technology Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a Martonvásáron megvalósuló beruházásnak köszönhetően

Magyarország rövid időn belül a globális űrpiac egyik meghatározó szereplőjévé válhat.

Egyedülálló technológia

Elmondta, hogy már az űripari központ tervezésének fázisában a legnagyobb nemzetközi vállalatok és gyártó cégek ajánlották fel együttműködésüket. Szerinte ez igazolja, hogy hatalmas a nemzetközi piaci igény az alacsony föld körüli pályán keringő műholdak, illetve a különféle űreszközök gyártása iránt.

Nagy Márton céljuknak nevezte, hogy saját mérnöki kapacitásaikra építve új és egyedi űreszközöket, illetve műholdakat fejlesszenek az űriparban. Továbbá az is fontos szempontjuk, hogy a legnagyobb műholdgyártó és űripari cégek, illetve nemzeti és nemzetközi űrügynökségek stratégiai partnereivé váljanak.

A 4iG Csoport és a Remred közös beruházásában megvalósuló űrtechnológiai gyártóközponttal, továbbá űripari és technológiai portfóliójuk vertikális (függőleges – a szerk.) integrációjával egyedülálló képességekkel és infrastruktúrával rendelkeznek majd Közép-Kelet-Európában. Ezt Jászai Gellért, a 4iG vállalatcsoport elnöke mondta, hozzátéve: az űripar a cégcsoport hagyományos üzletágai – informatika és távközlés – mellett a legnagyobb növekedési potenciállal rendelkező terület.

A gyártóközpont négyezer négyzetméter alapterületű lesz, ebből 1500 a tisztatér, 650 a laborok, 750 pedig az irodák alapterülete. A komplexumban műholdak és a legkorszerűbb űrrendszerek tervezését, gyártását, illetve tesztelését végzik majd 2026-tól. Európában egyedülálló moduláris technológiával dolgoznak,

a maximális űreszköz gyártási kapacitás 400 kilogramm lesz.

(MTI korrigálva)