Pintér Sándor ellenőrzései mellett a NAV végrehajtási eljárásai is nehezítik a kórházak mindennapjait.

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelő Intézetet, valamint a Budapesti Károlyi Sándor Kórházat is végrehajtási eljárás alá vonta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A Népszava információi szerint a hatóság inkasszóval szedte be a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház mintegy 57 millió forintos köztehertartozását.

A Népszava által megkérdezett szakértő szerint bár a jelenség furcsa, a NAV-nak mégis az a feladata, hogy köztartozásokat szedjen be. Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFÖ) a történtekkel kapcsolatban közölte:

„Értesüléseivel ellentétben hazánkban nincsen fizetésképtelen, állami fenntartású kórház. Kórházaink gazdasági működése stabil, köszönhetően a kormányzati beavatkozásoknak.”

Az adósságokról

A hazai kórházak adósságairól rendre beszámolunk. Április végén írtunk arról, hogy közzétették a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) weboldalán, melyik kórház mennyi forrást kap az adósságaik rendezésére abból a mintegy 64 milliárd forintból, amelyről kormánydöntés született.

Korábbi értesülések szerint a kabinet nyárig két részletben 104 milliárd forintnyi tartozást rendezne. Az első részletet – 64 milliárd forintot – egy hónapon belül, további 40 milliárd forintot júniusban utalhatnak az intézmények számláira.

A NEAK által közölt adatok szerint 3,4 milliárd forintot kapott a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház, 2,3 milliárdot a Honvédkórház, 2 milliárdot a Budapesti Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet.

A legkevesebb pénzt, összesen 6300 forintot a Budapest XV. kerületi Önkormányzat Dr. Vass László Egészségügyi Intézmény kapta.

Kapcsolódó: Pintér Sándor veri a cintányért örömében a kórházak ügyében, de van egy hatalmas bökkenő

A Belügyminisztérium ellenőrzéseiről

Mindeközben a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium nagyszabású kórházi ellenőrzésekbe kezdett. Korábban Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár már szót ejtett az ellenőrző csoportok bevetéséről.

Az elmúlt hetekben több hír is érkezett a razziákról. Az ellenőrzést végrehajtók igazoltathatják a személyzetet, belenézhetnek az egészségügyi dokumentációba, valamint másolatot is készíthetnek az iratokról. A tárca a betegek ellenőrzését is elrendelte, mondván, az intézmények csak akkor kapják meg az ellátottak utáni finanszírozást, ha a páciensek az intézményben annyi napot fekszenek, amennyit egy-egy beavatkozásnál előírnak.

Kapcsolódó: Nem sokon múlt a tragédia: Majdnem meghalt egy ember a Belügyminisztérium kórházi kommandózásai miatt

Befutott a súlyos bizonyítvány

Magyarországon a GDP mindössze 7,4 százalékát teszik ki az egészségügyi kiadások, ez pedig a 6. legalacsonyabb érték az Európai Unióban. A közösség átlagos ráfordítása 10,9 százalék. Mindez kiolvasható a Magyar Nemzeti Bank nemrég megjelent 2023-as Versenyképességi jelentéséből.

Mellesleg a versenyképesség területén is rontottunk, jelenleg a 19. helyet foglaljuk el az EU-ban. Ráadásul az Egészséges társadalom elnevezésű területen majdnem az utolsók, 26.-ak vagyunk a közösség tagállamai között.

Az MNB jelentése szerint az egészségügyi kiadásokra költött összeg arányával sem stimmel minden. Hazánkban az egészségügyi kiadások 72 százaléka származik állami forrásból. Ez 9 százalékponttal alacsonyabb az EU-s, valamint a többi visegrádi ország átlagánál.

Minderről >>ITT<< olvashatsz részletesen.

FRISSÍTÉS

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal lapunkhoz is eljuttatott hétfői közleményében cáfolta az értesülést, miszerint inkasszót hajtott végre a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház számláján.

„A valóság ezzel szemben az, hogy a NAV sem most, sem a korábbiakban nem folytatott végrehajtási eljárást a jászberényi kórházzal szemben”

– tájékoztatott az adóhatóság.