Nagyon félnek a nyilvánosságtól.

A miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel és férje, Tiborcz István épp a volt Svábhegyi Gyermekkórházat is magába foglaló telket szemelte ki magának – írta meg a hvg.hu.

Tavaly adta el az állam

Tiborcz cége, a BDPST Group közlése szerint a svábhegyi telek egyik felén egy „fenntartható, energiahatékony irodaház” épül, ám ez sok fa kivágásával jár együtt, és más környezetvédelmi aggályokat is felvet. A másik felén Orbán Ráhel és Tiborcz István családi fészke kap majd helyet.

Tavaly decemberben derült ki, hogy a magyar állam túladna egy, a Svábhegyen fekvő, XII. kerületi Mátyás király úti ingatlanján. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) tulajdonában lévő épület karácsony előtt nem sokkal felkerült az MNV elektronikus aukciós oldalára.

A hirdetmény szerint az érdeklődők december 14-től egy héten át licitálhattak a Svábhegyi Gyermekkórház egykori nővérszállójára, amelyet

első körben 751,4 millióért kínáltak.

Letarolták a területet

Ősparkok, kúriák, villaépületekben megbújó szanatóriumok – így festett a fogaskerekű mellett a budai Svábhegy az évezred elején. A környék azonban más arculatot kap, miután több értékes ingatlan a miniszterelnök vő, Tiborcz Istvánnak érdekeltségi köréhez került.

Az MNV 2019-ben két csomagban értékesítette a svábhegyi egészségügyi intézmények épületeit és telkeit.

A Béla király úti gyermek-tüdőszanatóriumot is tartalmazó együttes a Central European Ingatlanalapba (CEI) került, amelynek az Equilor-csoport a kezelője. Az Equilor Szécsényi Bálint érdekeltsége, aki sűrűn üzletel Tiborczcal – olvasható a portálon.

Az egykori Svábhegyi Gyermekkórház a Middle-Europe Convergence Ingatlanalaphoz került, amelyet Jellinek Dániel Indotek Csoportja irányít.

Tiborcz haverjai segítettek az adásvételnél

Bonyolult adásvételek után idén a Mártonhegyi úti ingatlan hivatalosan is Tiborcz kezébe került, amikor a BDPST Capital Zrt. felvásárolta a bontási munkálatokat végző Montmartinus Ingatlanfejlesztő Kft.-t.

A Mártonhegyi úton álló telek 2,6 hektáros. Bár az ingatlanra a – mostanra szinte teljesen elbontott – gyermekkórházként szokás hivatkozni, annak másik végében a Dreher-villa áll. Ez utóbbit felújították, és a tervrajzok tanúsága szerint egy telekmegosztással le is választják. Erre azért lehet szükség, mert a portál információi szerint

az impozáns épület Tiborczék családi fészke lesz.

Az épület telepítési tanulmánytervét eredetileg a XII. kerületi önkormányzat honlapján is közzétették. Erre a Kétfarkú Kutyapárt kerületi szervezete hívta fel a figyelmet.

Az oldalt azonban az önkormányzat váratlanul jelszóval védte le.