Kiderültek Hszi Csin-ping látogatásának részletei.

A magyar–kínai gazdasági együttműködés további fejlesztése lesz az egyik fő témája Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán kezdődő magyarországi látogatásának – közölte a kormányszóvivő kedden Budapesten újságírókkal.

Húsz éve nem volt hasonló esemény

Vitályos Eszter elmondta, a kínai elnök Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására tesz „diplomáciatörténeti” látogatást Magyarországon május 8. és 10. között. A látogatás azért is történelmi jelentőségű, mert

kínai államfő utoljára 20 évvel ezelőtt, 2004-ben járt nálunk.

Az államfő és delegációja az európai látogatása során pedig mindössze két európai uniós tagállamot keres fel, Magyarországot és Franciaországot – mondta el Vitályos.

Tájékoztatása szerint Hszi Csin-ping szerdán érkezik Budapestre és csütörtökön találkozik Sulyok Tamással, majd a két állam miniszterei megállapodásokat írnak alá.

A szóvivő azt is elmondta, hogy a látogatás során mintegy másfél tucat megállapodást biztosan alá fognak írni a felek, további megállapodásokról még egyeztetés folyik. Kiemelte azt, amely az Egy övezet, egy út kínai programhoz kapcsolódó esetleges

magyarországi infrastrukturális fejlesztéseket tartalmazza.

Ezek között vasúti, közúti és energetikai projektek is lehetnek – jegyezte meg.

A Budapest–Belgrád vasútról biztosan szó lesz

A kormányszóvivő azt mondta, Kína 2023-ban Magyarország kilencedik legfontosabb kereskedelmi partnere volt. Jelenleg is az Európán kívüli első legfontosabb kereskedelmi partnere az országnak. Hozzátette: 2020-ban és 2023-ban is

Kínából érkezett a legtöbb beruházás Magyarországra (sic!),

sőt, állítása szerint részben ennek is köszönhető, hogy „Magyarország a világ éllovasai közé került az autóipar technológiai forradalmában„.

Vitályos jelezte, hogy Magyarország a továbbiakban is nyitott a kínai befektetésekre, és „egyedülállóan kedvező befektetési környezettel várja a befektetőket„. Hozzátesszük: az Orbán-kormány mindent megtesz, hogy a kínaiak érdekeit kiszolgálja, így nem átall hitelt felvenni a kommunista országtól, hogy az ő érdekükben megvalósuló beruházásokat teljesítsék.

Ismert a gigantikus kínai kémegyetem Magyarországra településének terve, amely komoly ellenállást váltott ki a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzatból. Úgy tűnik, a beruházó a rossz gazdasági helyzet és a budapestiek tiltakozása következtében – legalább egy időre – elállt a tervétől, de nem kizárt, hogy a választások után újra felmelegíthetik a Fudan-beruházást.

„Megelégedettséggel nyugtázhatjuk azt is, hogy a Budapest–Belgrád vasútvonal korszerűsítése összességében megfelelő ütemben halad

– fogalmazott.

Ukrajnáról is megbeszélést folytatnak

Vitályos Eszter elmondta azt is, a megbeszélések másik

fő napirendi pontja az ukrajnai háború, valamint a kínai béketerv lesz,

amelyet Magyarország is üdvözöl.

Ösztöndíjat adunk a kínai egyetemistáknak

Vitályos elmondta, hogy az oktatásban is egyre szorosabbak a kapcsolatok. Jelenleg 214 hallgató tanul az ELTE-n kínai nyelvet, a mostani tanévben az általános iskolákban 556, míg a gimnáziumokban 294 gyermek tanulja a kínai nyelvet. Hozzátette:

Magyarország kétszáz ösztöndíjas helyet ajánl fel Kínának

a Stipendium Hungaricum-program keretében.

Kitért arra, hogy a régióban egyedülálló a Magyar–Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium, ahol nemcsak a Magyarországon élő nagyszámú kínai, hanem több magyar család gyermeke is tanul.

(MTI korrigálva/Nyugati Fény)