Szijjártó Péter Hszi Csin-ping látogatása kapcsán posztolt a Facebookra.

Szijjártó Péter a kínai elnök magyarországi látogatása előtt Facebook-bejegyzésben örült az egyre szorosabb kapcsolatoknak.

„Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink”

– írta a külgazdasági és külügyminiszter.

Kapcsolódó: Mi lesz ebből? Egészen megdöbbentő ukázt kapott Orbán Viktor a cimborájától

A tárcavezető bejegyzésének apropóját Hszi Csin-ping párizsi bejelentése adta. A kommunista ázsiai ország vezetője elmondta, hogy újabb egy évvel meghosszabbítják a vízummentes beutazás lehetőségét Kínába.

Nagy lehetőséget lát benne

„Nagyra értékeljük ezt a döntést, hiszen ez hozzájárul a gazdasági, kereskedelmi, turisztikai és oktatási kapcsolataink további fejlesztéséhez”

– fogalmazott a miniszter.

Hozzátette, hogy számunkra ez a döntés komoly könnyebbséget jelent.

„A kölcsönös tiszteleten alapuló, jó együttműködés jegyében” szerdától a Kínában működő magyar konzuli szolgálat ügymenete is megváltozik. Az európai vízumkódexben rögzített 15 napos határidő helyett 48 órán belül elbírál minden üzleti célú magyarországi beutazás céljából benyújtott kínai vízumkérelmet – jelentette be Szijjártó Péter.

Kapcsolódó: Súlyos dolgokra készül Kína Magyarországon: Orbán Viktor végleg ajtót nyitott a kommunistáknak

Magyarország és Kína viszonya

Február 16-án, pénteken Orbán Viktor Vang Hsziahongot, a Kínai Népköztársaság államtanácsosát, közbiztonsági miniszterét látta vendégül Budapesten. Ekkor Pintér Sándor belügyminiszter is találkozott Hsziahonggal, továbbá a tárca közölte, hogy kínai–magyar rendészeti csúcstalálkozót tartottak a fővárosban.

Rövidesen bejelentették, hogy a tárcavezetők a rendészeti együttműködés megerősítéséről és a közös járőrszolgálatról szóló megállapodásokat írták alá.

Kapcsolódó: Világbotrány törhet ki Orbánék gyalázatos lépése miatt: Súlyos kockázatokat rejt a kínai rendőrök bevetése Magyarországon

Az Európai Bizottság nincs elragadtatva Orbán Viktor Kína-párti tervétől

Az uniós intézmény elítéli a tagállamokban történő külföldi beavatkozás minden formáját. Éppen ezért aggódva veszik górcső alá az egyes tagországokban – így például Magyarországon – működő kínai rendőrőrsökről szóló jelentéseket. Erről Margaritis Schinas alelnök beszélt nemrég az EP-képviselők vitáján, amely kifejezetten a távol-keleti országból érkező rendőrök európai jelenlétéről szólt.

Kapcsolódó: Ebből még hatalmas cirkusz lesz: Megüthetjük a bokánkat a kormány hajmeresztő húzása miatt

Schinas a vitán rámutatott, hogy a Kínából érkező rendőrök az állítások szerint olyan feladatokat látnak el, amelyek gyakran nincsenek összhangban a jogállamiságra és a biztonságra vonatkozó EU-s elvekkel.

(Szijjártó Péter/Facebook/Nyugati Fény/Valódi Hírek)

Kapcsolódó:

Megvan, miért jön a Kínai Kommunista Párt elnöke Magyarországra

Örömódákat zengtek Orbánék, de gyorsan csattant a kínai pofon