Mutatjuk, mit mondott a miniszterelnök.

Orbán Viktor váratlanul interjút adott a kínai állami televíziónak. A cirka félórás interjúból sok minden nem derült ki Hszi Csin-Ping kínai elnök látogatásával kapcsolatban, ugyanakkor a felek kölcsönösen körbeudvarolták egymást.

Most már tényleg kész lesz a Budapest–Belgrád vasút

Mint a 444.hu beszámolójában jelezte, az egyetlen konkrétum talán az volt, hogy Orbán is határozottan kijelentette: 2026-ra elkészül a Budapest–Belgrád vasútvonal. Pontosan ugyanezt egyébként Aleksandar Vučić is hangoztatta, amikor a kínai elnök Szerbiában vizsgálódott. Orbán magabiztos volt, meg is hívta a riportert két év múlva egy közös vonatozgatásra.

Ősi nemzetek, keleti nyitás és a háború

Orbán hosszasan méltatta Kína gazdasági eredményeit és „fejlettségét”, Magyarországról pedig elmondta, hogy „ősi nemzet, egyben a legkeletibb ország Nyugaton, így pedig

különösen nyitottak vagyunk a keleti nyitásra.

Orbán azt mondta, a legfontosabb kérdés, amiről kínai kollégájával beszélgetett, az az orosz–ukrán háború volt.

„Kína és Magyarország soha nem támogatta a háborút. Mert azt gondoljuk, hogy a háború rossz dolgokat hoz az embereknek. Tehát a béke sokkal jobb, a harmónia sokkal jobb, az együttműködés sokkal jobb. Szóval reméljük, hogy Kína fontos béketeremtő pozíciót vagy szerepet fog betölteni a jövőben”

– magyarázta el a miniszterelnök a béke és a háború közti különbséget.

Orbán hangoztatta: „a fejlett kínai technológiák” és a „kiváló magyar szakképzett munkaerő” találkozása kiemelkedő eredményeket hozhat szerinte.

Szüksége van Kínára

Úgy tartja Orbán, hogy a világ erőközpontja változóban van, a kérdés pedig az szerinte, hogy miként tekint a nyugati világ azokra a szereplőkre, akik kihívói ennek a „régi erőközpontnak”.

Szerinte Kínát „lehetőségnek kellene tekintenünk, nem kockázatnak vagy fenyegetésnek” – magyarázta a miniszterelnök.

„Az együttműködés és a kapcsolat mindig jobb, mint az elszigeteltség és a széthúzás”

– jelentette ki a szalonképtelenné vált Orbán Viktor, akivel már egy EU-s vezető sem áll szóba. Mint megírtuk, az Európai Parlament tagjai azonnali bírságokat követelnek, amiért a magyar kormány intézkedései kiszorítják a külföldi cégeket, ezzel megsértve az uniós jogot.

„Nyitottak vagyunk, és készen állunk az együttműködésre. Bízunk egymásban. Politikailag jól megalapozott kapcsolatunk van. Nem volt nehéz tehát meggyőzni egymást arról, hogy

Magyarország jó hely lehet arra, hogy egy nagy kínai cég eljöjjön,

és megalapítsa az első elektromos autógyárat itt Magyarországon. És ne felejtsük el, hogy bár mindössze 10 milliós nagyságrendű ország vagyunk, de egy több mint 400 millió fős közösséghez tartozunk. Tehát

amikor valaki Magyarországon fektet be, akkor Európában fektet be, és részese lehet a nagy európai piacnak”

– mesélte Orbán azzal kapcsolatban, hogy Magyarországon kínai cégek és befektetők terveznek terjeszkedni. Vagyis Orbán Viktor képmutatóan nyíltan kínálja fel az EU adta előnyöket Kínának, holott ő több mint 10 éve folytatja fiktív „háborúját” Brüsszel ellen.

Meglepő feladatot tűzött ki maga elé az EU soros elnökségével kapcsolatban

Ezután szóba került, hogy a magyar kormány fogja ellátni július 1-jétől az EU soros elnöki tisztségét. Ezzel kapcsolatban Orbán elmondta:

„az Európai Unió a világ legbonyolultabb teremtménye. Magyarország július 1-től érkezik, hogy segítse az Unió előrehaladását. Az egyik probléma a kínaiakkal való kapcsolat, ez nem kérdés.Az én feladatom ebben a féléves elnökségben az lesz, hogy javítsam a Kína és az Európai Unió közti kereskedelmi kapcsolatokat,és leállítsam mindazokat a próbálkozásokat, amelyek a köztük lévő kapcsolat mennyiségét és minőségét próbálják visszaszorítani. Bonyolult kérdés lesz, de vannak jó partnereim.”

A jó partnerek alatt ki is fejtette, hogy azt a két vezetőt érti, akiknél most is járt még Hszi Csin-ping, azaz Emmanuel Macront és Aleksandar Vučićot nevezte meg. Apró szépséghiba, hogy Szerbia nem tagja az uniónak, így aligha számíthat az utóbbi elnökre.

A foci olyan mint a politika

A kínai riporter – felkészültségét mutatva – kitért Orbán futballmániájára is. A miniszterelnök meg is osztotta a kommunista ország nézőivel, hogy mi a közös a fociban és a politikában.

„A futball lényege pontosan olyan, mint a politika lényege. Mert a kérdés nem az, hogy most hol van a labda. Mindenki láthatja, hol van most a labda. A kérdés az, hogy hol lesz a labda. Ez a látásról szól. Ez előre gondolkodásról.”

Aki kíváncsi rá, itt tudja végignézni a teljes riportot:

(CN/Youtube)