Elfogyott a türelem.

Uniós jogot sért a magyar kormány

Az Európai Parlament tagjai azonnali bírságokat követelnek, amiért a magyar kormány intézkedései a külföldi cégek kiszorítását szolgálják, ezzel

megsértve az uniós jogot

– írta beszámolójában a német Spiegel.

Azonnali cselekvésre szólították fel a bizottság elnökét

A lap információi szerint öt EP-képviselő közös levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez a magyar kormányzat versenyt torzító lépései miatt.

Megjegyezték, azért is különös a közös állásfoglalás, mert különféle képviselőcsoportok közös fellépést szorgalmaztak az Orbán Viktorékkal való szembenállás miatt.

A lap név nélkül említi – az ötfős csoport tagjaként – egy finn kereszténydemokrata, egy spanyol szocialista, valamint a liberális Renew Europe képviselőcsoport magyar politikusát, illetve megnevezve a német zöldpárti Daniel Freundot.

A lap cikkében kiemelte, „politikailag sok minden elválasztja a képviselőket. Ami összeköti őket,

az a budapesti kormány gazdaságpolitikája feletti felháborodásuk”.

Kapcsolódó: Külföldre menekíti a vagyonát a Spar, mielőtt Orbánék lerabolják

Aggódnak Orbánék miatt Európában

Úgy látják, Orbán Viktor céljává nyilvánította, hogy az úgynevezett stratégiai ágazatokban régóta működő uniós cégeket kiszorítsa az országból.

„Ez

  • a letelepedés szabadságának,
  • a tulajdonhoz való jognak,
  • a tisztességes verseny elveinek
  • és az egységes piac más alapvető elemeinek

kirívó megsértése”

– írták az Ursula von der Leyennek címzett levelükben, amelyben arra is kitérnek, hogy az elnök hatóságának gyorsabban és szisztematikusabban kell fellépnie a zaklatás ellen, mindenekelőtt pedig az Európai Bizottságnak azonnal bírságokat kell kiszabnia (!).

A különadók ügye kiütötte a biztosítékot

Emlékeztettek, a magyar miniszterelnök évek óta különadókat vet ki a külföldi vállalatokra az építőiparban, a hírközlésben, a közlekedésben, a kiskereskedelemben és a pénzügyi területen. A cél az – írták –, hogy addig sanyargassák a tulajdonosokat, amíg azok el nem adják vállalkozásukat magyar vállalkozóknak, akikről legtöbbször az derül ki, hogy Orbán Viktor köréhez köthetők.

Minderre konkrét példákat is említettek:

  • „A magyar kormány megkérdőjelezhető széndioxid-adókkal és bányajárulékokkal vereségbe taszította az építőanyag-óriás Heidelberg Materials magyarországi leányvállalatát.
  • A brit Vodafone csoport eladta mobiltelefon-hálózatát a magyar 4iG csoport által vezetett konzorciumnak, miután Orbán Viktor megemelte a távközlési bevételekre kivetett adókat.
  • A düsseldorfi székhelyű Avialliance cégtől, a budapesti repülőtér üzemeltetőjétől a hatóságok fontos engedélyeket tagadtak meg. A tulajdonosok most az eladásról tárgyalnak.”

Azt is írták, hogy Orbán Viktor sokáig zavartalanul tudta végrehajtani kétes manővereit, mert kedvező feltételeket kínált az autóipar és a védelmi ipar EU-s vállalatainak is.

„Oszd meg és uralkodj, az elv jól ismert. Amióta azonban a budapesti kormány egyre agresszívebben hajtja magyarosítási stratégiáját, a korábban megkímélt iparágak is attól tartanak, hogy támadások célpontjává válnak. Ennek következtében egyre több külföldi cég és egyesületi lobbista lép fel nyilvánosan a zaklatások ellen.

A hallgatás többé nem opció”

– figyelmeztettek.

A Spar esete indította el a lavinát

Felidézték, hogy februárban német és osztrák üzletemberek látogattak Brüsszelbe, hogy figyelmeztessék az uniós hatóságokat, valamint jelezzék aggályaikat a magyar kormánnyal kapcsolatban. Pár hétre rá robbant ki a botrány egy levél miatt, amelyben Hans Reisch, a Spar vezetője panaszt tett az EU-nál. Többek között azt is kifogásolta, hogy a négy éve érvényben lévő, kizárólag a külföldi cégeket érintő különadó tisztességtelen előnyhöz juttatja a magyar versenytársakat.

A Spiegel beszámolójában azt is megjegyezték, hogy az Orbán-kormány egy törvénymódosítással lehetővé tette volna a Gazdasági Versenyhivatal számára, hogy szinte tetszés szerint kisajátítsák az úgynevezett „alapvető jelentőségű vállalatokat”, vagy kényszerítsék őket a vezetőség leváltására. Kiemelték, hogy Hans Reisch esetében ez volt az első alkalom, hogy egy cégvezető ilyen módon emelt panaszt a magyar kormány beavatkozása miatt.

Kapcsolódó: Parragh László félelmetes részleteket árult el a kormány embertelen tervéről

Illegális módszereket alkalmaznak Orbán Viktorék

„Amikor azonban Magyarország nyolc legnagyobb kereskedelmi partnerének – köztük az Egyesült Államok, Németország és Franciaország – kamarai szervezetei kifogást emeltek, Orbán Viktor pártja visszavonta a javaslatot”

– jegyezték meg, hozzátéve, a kormány furcsa akcióinak hatásai már Magyarországon is érzékelhetők, ugyanis a cementiparban bevezetett különadók számos építőanyag importjának növekedéséhez és áremelkedéséhez vezettek.

„Elfogadhatatlan, hogy az EU milliárdokat fizessen egy olyan kormánynak, amely

illegális módszerekkel zaklatja az európai vállalatokat”

– nyilatkozta Daniel Freund EP-képviselő.

„A következő Bizottság sürgős feladata lesz, hogy ennek véget vessen”

– tette hozzá.

(spiegel.de/rtl.hu nyomán)