Az iváncsai akkumulátorgyár terítékre került a parlamentben is.

609 kölcsönzött munkavállaló szerződését szüntették meg az iváncsai akkumulátorgyárban. Az SK On a minap azt közölte, hogy az elektromos járművek iránti globális kereslet lassul, ami az akkumulátorgyártás csökkenéséhez vezet – részletezték az RTL Híradóban.

Az LMP szerint az iváncsai gyárnak vissza kellene fizetnie az államtól kapott milliárdos támogatást. Fónagy János államtitkár hétfőn a parlamentben úgy fogalmazott, ha jól megy egy üzem, felveszik az alkalmazottakat, ha rosszul megy, akkor elbocsátják a dolgozókat.

„Ez a kapitalizmus”

– közölte.

Mi történt pontosan?

Pár napja érkezett a hír, hogy múlt pénteken több száz dolgozót bocsátottak el az iváncsai akkumulátorgyárból. Egyikük, aki munkaerőkölcsönző cégen keresztül dolgozott a gyárban, megkereste az RTL Híradót.

„Délután kettőkor jött a műszakvezetőnk. Kiabált, hogy jöjjön mindenki ide, mert baj van”

– írta.

Ekkor mondták meg nekik, hogy ki vannak rúgva. A bejelentés hidegzuhanyként érte az iváncsai munkásokat. A híradó több ott dolgozóval is beszélt, de arcukat nem vállalták. Azt mondták, korábban csak pletykákat hallottak a leépítésről.

„Voltak előzetes információk, hogy elbocsátások várhatók, viszont erre így senki nem volt felkészülve, hogy ilyen hirtelen és ilyen sok ember”

– fogalmazott egyikük.

Kapcsolódó: Hatalmas balhé: Több száz dolgozót rúgtak ki az egyik akkumulátorgyárból

Paczolay Máté külügyi szóvivő a minap azt közölte az MTI-vel, hogy magyar munkavállalókat nem érint az SK Innovation döntése.

(rtl.hu/Nyugati Fény)