Időnként a nagyszülőkkel való kapcsolat mélyebb lehet, mint a szülőkkel való. Ennek oka lehet az, hogy az unokák számukra lehetnek a kárpótlás, ha a saját gyerekeikkel nem sikerült igazán szoros köteléket kialakítaniuk, vagy azért, mert a szülők túlságosan elfoglaltak, és nem mindig jut idejük arra, hogy kellőképpen kifejezzék a szeretetüket.

Bármelyik is az indok, sokan tapasztaljuk, hogy a nagyszüleinkkel kialakult kapcsolatunk különleges és megismételhetetlen, semmi más nem pótolhatja azt.

Sajnos, a halállal való első találkozás gyakran a nagyszülőkhöz kötődik. Sokunk már átélte ezeket a pillanatokat, amelyek egyeseket rettenetesen megviselnek, míg mások még nem is igazán értik, mi történik. Egy gyermeknek nagyon nehéz megértenie, hogy mit jelent elveszíteni azt a személyt, aki megtanította rá, mi az a szeretet és törődés.

Kapcsolódó: Ebből a 4 csillagjegyből lesz a legjobb anya!

Sokszor a szülők nem tudnak olyan mélységű figyelmet szentelni a gyermeknek, mint a nagyszülők. Egy nagyszülő képes olvasni a gyermek érzelmeit, megérteni, mire van szüksége, és képes megnyugtatni őt.

Kapcsolódó: 15 kérdés, amit te is tegyél fel a szüleidnek, amíg még lehet

Gyermekkorban nem is lehet teljesen megérteni a nagyszülő halálának fájdalmát, de annál inkább érezheted a távollétét.

Ez a helyzet a szülő számára rendkívül kihívást jelent. Hogyan magyarázhatja el a gyermeknek a nagyszülő halálát.

A legnagyobb hiba, amit ilyenkor el lehet követni az, ha azt mondják a gyereknek, hogy a nagyi a mennyországba ment. A gyereknek tudnia kell az igazságot, még akkor is, ha akkor nem érti meg azt.

Nem szabad illúziókat táplálni a gyerekbe, mert csalódott felnőtt válik majd belőle.

A nagyszülő több, mint pusztán egy gondviselő. Ők az útmutatóid, a vezetőid, és ez a kapcsolat nem szűnik meg, még akkor sem, ha már nincsenek köztünk.

Emlékezz rájuk, és mindig velünk lesznek, hiszen részei annak, aki te vagy.