Annyira természetes, mégsem jut eszünkbe sokszor.

Gyakran elfelejtjük, hogy szüleink nemcsak szülők, hanem egyúttal emberek is, akik saját élettel, barátokkal, problémákkal, aggodalmakkal és sikerekkel rendelkeznek. Ahhoz, hogy teljesen megismerjük őket és kiegyensúlyozott kapcsolatot alakítsunk velük, fontos, hogy feltegyünk bizonyos kérdéseket. Ezek a kérdések segíthetnek abban, hogy mélyebb megértést és kötődést érjünk el velük, különösen akkor, ha olyan szerencsénk van, hogy még velük lehetünk.

Természetesen, ahogy mi is, ők is öregednek, így fontos, hogy jelezzük feléjük, mindig számíthatnak ránk. Ehhez hozzátartozik a tudatos kommunikáció és az érzékeny megközelítés, amelyet a különféle kérdések feltevése is segíthet. Fontos az őszinteség és az érdeklődés, amit mindig meg kell mutatnunk, amikor meghallgatjuk, amit megosztanak velünk. Időt kell szánnunk rájuk, és hálásnak kell lennünk, hogy velünk vannak.

Kapcsolódó: A Harvard pszichológusai szerint a „jó” gyerekek neveléséhez ezt a 7 dolgot kell tenni

Jégtörő kérdések

Az ún. jégtörő kérdések nem feltétlenül érintik a stresszes vagy traumás részleteket, de jó kiindulópontként szolgálnak a beszélgetéshez. Ezek hasznosak lehetnek, ha könnyedén szeretnénk közelebb kerülni szüleinkhez, különösen akkor, ha nehéznek érezzük, hogy komolyabb témákról beszéljünk velük.

Milyen volt az élet, amikor felnőttél?
Mit szerettél egyedül csinálni, amíg felnőttél?
Kik voltak a legjobb barátaid gyermekkorodban?
Mit mondtál, mi a szuperképességed?
Mit szeretsz a legjobban a munkádban?

Kapcsolódó: Komoly döntést hoztak a szülők: Középkort idéző stílusban nevelik a 8 gyereküket

Relációs kérdések

A jégtörő szintű kérdéseken túlmutató intimitás fokozása érdekében tegyél fel olyan kérdéseket, amelyek segíthetnek elmélyíteni a szüleiddel való kapcsolatodat. Ezek a kérdések segítenek megérteni, milyen volt az életük korábban, és mi minden történt a megismerkedésüktől egészen addig, amíg fel nem nőttél.

Hogyan érezted magad, amíg vártad, hogy megszülessek?
Mi volt a legviccesebb dolog, ami velem történt, amikor kicsi voltam?
Hogyan ismerted meg anyát/apát, és mi vonzott benne?
Milyen volt az életed az én koromban?
Mit kedveltél bennem a leginkább régen és most?

Kapcsolódó: Ettől cukibbat ma nem látsz: Nem tudta megnyugtatni a babát az apa, ezért rátette a macskára, és csodás dolog történt (+Videó)

Intim kérdések

Ha a szüleiddel tudsz mélyebb, még személyesebb témákról is beszélgetni (vagy legalábbis úgy gondolod, hogy nyitottak lennének rájuk) akkor ezek a kérdések biztosan telitalálatok, és egyiket sem érdemes elszalasztanod. Ha ugyanis választ kapsz rájuk, könnyebben megértheted, hogyan formálták a tapasztalataik a személyiségüket, a szülői szerepüket vagy a világnézetüket.

Milyen tippeket kaptál a szüleidtől a nevelésemhez?
Mit kedvelsz a leginkább magadban?
Hogy érzed, mire volt szükséged a szüleidtől, amit nem kaptál meg?
Mi volt a legnehezebb veszteség, amit átéltél?
Van bármi, amit másképp csinálnál a múltadból?

Törekedj arra, hogy egy kötetlen beszélgetés keretében térj ki ezekre a dolgokra, és alkalmanként csak néhány kérdést tegyél fel nekik, ezzel is hozzájárulva a közöttetek lévő kapcsolat elmélyítéséhez.

Forrás: bien.hu