Erre esküsznek.

A Virginia államban élő 40 éves szoftvervezető Ben Collinsnak és feleségének, Adele Collinsnak, aki otthon maradó édesanya, nyolc gyereke van – hét lány és egy fiú. A legidősebb gyerek 16 éves, a legfiatalabb pedig 5 hónapos.

Fontos a gyerekkor megélése

A szülők igyekeznek a minimálisra csökkenteni technológiát a gyerekeik életében. Mint mondták, a cél az, hogy tartalmasabb gyerekkort biztosítsanak számukra. Ezért kialakítottak egy teljesen technológiamentes szobát, ahol a gyerekeik játszhatnak, olvashatnak, élvezhetik egymás társaságát.

Kapcsolódó: Írni-olvasni nem tudó, igazi „Maugli” gyerekeket nevelnek a szülők, amivel sokak ellenszenvét kivívták

A képen egy család ül a veranda lépcsőjén.

Fotó: Adele Collins

Az ötletet az adta, amikor a család egy New York-i utazás során ellátogatott a Yale egyetem exkluzív klubjába.

„Amikor beléptünk, úgy éreztük, mintha egy letűnt korszakba lépnénk; van öltözködési szabályzat, így mindenkinek blézert vagy szoknyát kell viselnie, és szigorú szabályok vonatkoznak a technológia használatára, így az emberek nem használják a telefonjukat. De ahogy körülnéztünk, rájöttünk, hogy remek a hangulat; az emberek beszélgetnek, játszanak, iszogatnak”

– magyarázta Adele, aki ihletet merített ebből a tapasztalatból.

Kapcsolódó: A gyerekek kedvence: Ha van egy kis sajt és krumpli otthon, pillanatok alatt megvan az ebéd

A család technológiamentes szobájában nincs televízió, sem számítógép, telefonokat, laptopokat és más technológiai eszközöket sem visznek be oda. Ebbe a helyiségbe vonulnak vissza a családtagok ha egy kis nyugalomra vágynak.

Mint mondta, mindig találni valakit, aki olvas, zongorázik vagy játszik. Télen a kandallót is begyújtják, ezzel fokozva az idilli hangulatot.

Fotó: Adele Collins

„Ugyanolyan valószínű, hogy a gyerekeket várépítés közben találod, vagy éppen egy egészséges filozófiai vitára nyitsz be”

– mesélte az édesanya.

„Nálunk családi kultúrája van a különböző témák megvitatásának. Ez az a hely, ahol összegyűlünk, hogy családként imádkozzunk, ahol Ben esténként pipázik, és ahol gyakran látjuk vendégül a barátainkat. Nemrégiben egy lemezjátszót is beépítettünk a szobába, szóval azt hiszem, már nem teljesen technológiamentes”

– tette hozzá.

Kapcsolódó: Könnyen kezelhető kamaszt szeretnél? Ezt a 6 dolgot tanítsd meg gyermekednek még kiskorában

A gyerekek így olyan környezetben nőnek fel, ahol ösztönözve vannak, hogy együtt olvassanak, játsszanak és vitatkozzanak, fejlesszék a kreativitásukat. Érdekes módon a szülők az egyetlenek, akiket néha „csaláson” lehet érni – velük előfordult már, hogy használták a telefonjukat a technológiamentes szobában.

Korlátozzák a technológia használatát

A házaspár nagy figyelmet fordít arra is, hogy a gyerekek minél kevesebb technológiai eszközt használjanak.

„Azt a döntést hoztuk, hogy a középiskoláig a gyerekeink nem használhatnak számítógépet a napi házi feladatokhoz”

– magyarázta Mrs. Collins, hozzátéve, hogy a tanárok meglepően jól fogadták a döntést.

A nő rendszeresen oszt meg részleteket családja életéről az Instagramon, a közösségi médiához való hozzáférés azonban korlátozott a Collins család otthonában a szülők számára is, a gyerekek pedig nem kapnak okostelefont, amíg meg nem szerzik a jogosítványukat – így jelenleg csak a legidősebb gyereküknek van telefonja.

„Fontos volt, hogy a gyerekeinket távol tartsuk a közösségi médiától. Rengeteg tanulmány bizonyítja, hogy az okostelefonok és a közösségi média mennyire károsak a gyerekeink számára. Azzal, hogy a gyerekeinket távol tartottuk a telefonoktól, lehetővé tettük számukra, hogy egyszerűen csak gyerekek legyenek; együtt vannak a barátaikkal, besétálnak a városba ebédért, kirándulnak, vagy süteményt sütnek”

– fejtette ki az édesanya. Hozzátette, hogy míg a szülők sokszor túlzottan óvatosak, ha szabadtéri játékokról van szó – például nem hagyják, hogy a gyerekeik fára másszanak – a technológia és a közösségi média veszélyeire nem fordítanak sok figyelmet.

Adele ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a módszer sikere nem hely kérdése, és úgy is megvalósítható, ha egy család nem szentel egy teljes szobát szenteljen a célnak.

A Collins házaspár úgy látja, azzal, hogy mérsékelték a technológiát a családjuk életében, a gyerekeik kapcsolata sokkal jobb lett, mivel a „való életben” töltenek együtt időt, nem pedig a közösségi oldalakon.

Forrás: esatobbi.com