Külföldi kézbe került a magyar ingatlanpiac.

A magyaroknak már nincs rá pénze: Somogyban és Zalában a külföldiek vásárolják fel a házakat és a földeket – írta meg a telex.hu.

Egyre több a külföldi vásárló

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) lakáspiaci jelentése a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatait ismertette. Ebből világosan látszik, hogy 20203 negyedik negyedévében csúcsot döntött a külföldi lakásvásárlók aránya.

Zalában minden ötödik lakásvásárló, egészen pontosan

a vevők 21,1 százaléka volt külföldi állampolgár.

A külföldiek körében Somogy és a pesti belső kerületek is népszerűek. Ezeken a környéken a tavalyi negyedik negyedévben viszont csökkent a külföldi vásárlók aránya. Zalában, Somogyban és Pest belső részén ez 2022 nyara óta

20 százalék körül alakult.

Országos szinten is sokat vásárolnak

Bár a fent említett három terület az, ahol kiemelten magas a külföldi vásárlások aránya, országos szinten is évek óta 5 százalék körül alakul. Az MNB elemzése arra is kitért, hogy a külföldi vásárlók is

hozzátesznek valamennyit a magyarországi lakásdráguláshoz.

Ám messze nem annyit, mint a spekulatív célú lakásvásárlások. Az adatokból kitűnik, hogy az Európa-rekorder infláció által sújtott magyar bérekből egyre nehezebb lakáshoz jutni, így a külföldiek hatalmas előnyre tettek szert az évek során.

Egy ország gazdaságáról sokat elárul, hogy a lakosai mennyi idő alatt tudnak lakáshoz vagy házhoz jutni. A friss adatok azt mutatják, hogy míg egy átlagos magyar fizetésből lehetetlen lakáshoz jutni – 12 évnyi (sic!) nettó fizetést kéne félretenni –, Romániából jönnek át a vevők.

Az alacsonyabb ingatlanárak és rezsi miatt egyre nagyobb számban költöznek át Romániából

a határ menti magyarországi településekre