Ebrahim Raiszi, Irán elnöke 2021 nyarán lépett hivatalba.

Vasárnap helikopter-balesetben elhunyt Ebrahim Raiszi, Irán elnöke és Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter. Az ottani törvények értelmében az átmeneti elnök az addigi első alelnök, Mohszen Mokber lesz. A helikopter vasárnap délután, feltehetően a rossz időjárási körülmények miatt szenvedett balesetet az azeri határhoz közeli Varzekán városa mellett. Raiszi vasárnap Kelet-Azerbajdzsán tartományba utazott, hogy ott Ilham Aliyev azeri elnökkel együtt felavassa a két ország által az Arasz folyón emelt harmadik duzzasztógátat.

Kapcsolódó: Lebuktak Orbánék: Nem véletlenül próbálták tagadni, hogy közük van az iráni botrányhoz

Az Európai Unió részvétét fejezi ki Ebrahim Raiszi iráni elnök, Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter és más iráni tisztviselők halála miatt – közölte az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn.

Josep Borrell közleményében azt írta, az Európai Unió együttérzését fejezi ki valamennyi áldozat családjával és az érintett iráni állampolgárokkal. Korábban az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke, Charles Michel is részvétét fejezte ki az iráni elnök, az iráni külügyminiszter, valamint a velük utazó küldöttség más tagjainak halála miatt.

„Gondolataink az elhunytak családjaival vannak”

– fogalmazott Michel a közösségi oldalán megosztott üzenetében.

Janez Lenarčič válságkezelésért felelős uniós biztos azt írta, iráni kérésre

az EU aktiválta a Copernicus nevű gyorsreagálású térképészeti szolgáltatását

a helikopterbaleset körülményeinek kivizsgálásához. A műholdas térképezésre vonatkozó kérés teljesítése a kutatási és mentési műveletek segítéséhez „nem minősül semmilyen rezsim vagy intézmény politikai támogatásának”. A segítségnyújtás

„egyszerűen a legalapvetőbb emberiesség kifejeződése”

– tette hozzá üzenetében az uniós biztos.

Ebrahim Raiszi iráni elnök és az ország külügyminisztere és kíséretének valamennyi tagja meghalt az őket szállító helikoptert ért vasárnapi balesetben. A roncsok utáni kutatásban részt vevő Vörös Félhold segélyszervezet jelentése szerint a jármű súlyosan megrongálódott és kiégett, és nem találtak arra utaló jeleket, hogy az utasok életben lennének. A baleset körülményeit vizsgálják.

Többnapos gyászt hirdettek

Iránban ötnapos gyászt hirdettek, a közel-keleti országnak legkésőbb július végére új elnöke lehet. A térséget nem kerülik a konfliktusok, Iránnak feszült a viszonya Izraellel.

A helikopter-balesetben elhunyt 63 éves iráni elnök 2021 nyarán lépett hivatalba, konzervatív, keményvonalas politikusként ismerték, akinek esélye lett volna újrázni, emellett Ali Hamenei ajatollah, Irán

„legfelsőbb vezetőjének lehetséges utódjaként emlegették”.

Ebrahim Raiszinek kiterjedt kapcsolati hálója volt, jó viszonyt ápolt a kormánnyal, a katonai és a törvényhozói hatalommal, ám a perzsa nép körében nem volt egyöntetűen népszerű többek között a 22 éves Mahsa Amini halála miatt. A fiatal lány vétett a hidzsábviselés szabályai ellen, a vele történtek nyomán tüntetések alakultak ki Iránban, több embert kivég€ztek.

(MTI/Világgazdaság/Nyugati Fény)