Az Európai Unió nem akarja, hogy magunk alatt vágjuk a fát Kína beruházásainak támogatásával.

Az uniós vezetők újabb szigorításokkal akarják megakadályozni a kínai dömpingáruk értékesítést. A kínai beruházások támogatásával ugyanis csak az európai ipart tesszük tönkre – írta meg az index.hu.

Új vámokról és szabályozásról határoz az Európai Unió Kína dominanciájának megtörése érdekében

Az európai munkahelyeket és az európai ipart akarják védeni

a Kína ellen bevezetett EU-s vámok és szigorúbb szabályozások. Ez azonban az Orbánék által Magyarországra hozott kínai beruházásokra is hatással lesz majd.

Amíg az unió a belső piac megrendszabályozására fókuszált, helyzetbe kerültek azok az EU-n kívüli vállalatok, amelyeknél nincsenek szigorú elvárások. A kínai vállalatok a saját hazájukban is komoly támogatást kaphatnak. Ezek a külföldi vállalatok az anyaországukban könnyen hozzáférhetnek kedvező finanszírozási forrásokhoz.

Így aztán sikeres piaci terjeszkedésekbe kezdhetnek:

dömpingárakon gyárthatják a termékeiket, beruházásokba vagy felvásárlásokba kezdhetnek.

Az európai cégek hirtelen komoly konkurenciát kaptak az ázsiai vállalatoktól. A kínai cégek pénzügyi ereje akkora, hogy sokkal könnyebben el tudnak indulni a közbeszerzéseken. Valamint magukba tudnak olvasztani cégeket, és ezáltal jelentős piaci előnyre tehetnek szert.

Meg kell fékezni, hogy bekebelezzék az európai ipart

Az unió már korábban is bevezetett különféle védővámokat kínai termékekre. Az új lépések azonban átfogóbbak és szélesebb körre terjednek ki. Ezek az Európát védő szabályozások különösen a high-tech szektort és

az elektromos autókban használatos chipek importját érintik.

Az Európai Bizottság jelentése szerint ezek a chipek a kínai állami támogatások révén gyakran olcsóbban kerülnek a piacra, ami versenyhátrányba hozza az európai gyártókat.

Ezért 25 százalékos vámot is kivethetnek a kínai chipekre.

Mivel a kínai állam támogatja a saját iparát, ezért az ott előállított cikkek mesterségesen alacsony áron jutnak el az európai piacra. Kína ezzel torzítja a nemzetközi versenyt.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének nyilatkozatai szerint a kínai állami támogatások és a piactorzító gyakorlatok nemcsak

az európai gyártókat károsítják,

hanem a globális piac egészére is negatív hatással vannak.

Orbán a kínai ipart támogatja

Az Orbán-kormány az elmúlt években jelentős kínai beruházásoknak adott otthont Magyarországon,

különösen az autóipar és az elektronika területén. Az EU új védőintézkedései azonban komoly kihívások elé állíthatják ezeket a beruházásokat.

Az importvámok emelkedése és a szigorúbb szabályozások növelhetik a kínai cégek költségeit. Ez visszafoghatja az új beruházásokat és kérdésessé teheti, hogy az eddigieket nyereségesen lehet-e üzemeltetni.

Megírtuk, hogy szakértők már megkongatták a vészharangot: a kínai beruházások kiszolgáltatottá teszik Magyarországot, ami beláthatatlan következményekkel járhat.