A Robert Fico elleni merénylet kapcsán röppent fel az álhír.

Futószalagon kerülnek elő bizonyítékok arról, hogy a Robert Fico elleni merénylet elkövetője, Juraj Cintula markánsan baloldali” – állította szombaton a Magyar Nemzet.

Mint ismert, a szlovák miniszterelnököt május 15-én, szerdán támadta meg a a nyitrabányai kultúrháznál egy 71 éves lévai költő. Ficót lőtt sebekkel szállították kórházba, ahol már több műtétet is végrehajtottak rajta. A tájékoztatások egybehangzóak, a kormányfő állapota stabil, ám súlyos, felépülése hosszú időt fog igénybe venni.

Kapcsolódó: Nincs vége: Megpendítettek egy különös elméletet a Fico elleni merényletről

Épp a minap számoltunk be arról, hogy Orbán Viktor továbbra is „baloldalinak” nevezi Robert Fico merénylőjét. A történtek szempontjából ennek nincsen semmi jelentősége, ám figyelemre méltó, hogy a magyar miniszterelnök – érthetetlen módon – belpolitikai tőkét akar kovácsolni a szlovák kormányfő elleni merénylet ügyéből is, holott éppen a (szélső)jobboldalnak lenne miért szégyenkeznie.

Juraj Cintula az oroszbarát, volt szpecnazosok által kiképzett neofasiszta Slovenskí Brancival állt szoros kapcsolatban. Ez a csoport pedig nagyjából úgy nézett ki, mint az orosz katonai titkosszolgálattal (GRU) gyakorlatozó Győrkös István Magyar Nemzeti Arcvonalja, csak szlovák kiadásban – hívta fel a figyelmet vonatkozó Facebook-bejegyzésében Panyi Szabolcs újságíró. Vagyis kijelenthető, hogy hazugságokat terjeszt a Fidesz-propaganda Robert Fico merénylőjéről.

„Benézte a fővezér, és egy fordítási hiba miatt hívja baloldalinak Fico merénylőjét”

– ezt már Tompos Márton, a Momentum politikusa írta pár napja a közösségi oldalán.

„Az a helyzet, hogy a szlovák »levický« és a »ľavicový« szavak erősen hasonlítanak egymásra: előbbi azt jelenti, hogy »Léva városából való«, utóbbi pedig azt, hogy »baloldali«”

– hívta fel a figyelmet.

Kapcsolódó: Döbbenet: Orbán gátlástalanul próbál hasznot húzni Fico lelövéséből

Mire bukkant a Magyar Nemzet a Robert Fico elleni merénylet kapcsán?

Hétvégén arról írtak, hogy találtak egy fotót a Facebookon, amelyen Cintula a Momentum szlovák testvérpártja elnökének apjával pózol.

A posztra kattintva ugyanakkor egy üzenet fogadja az olvasót:

„Hamis információ. Független tényellenőrzők által ellenőrizve”

Azaz a bejegyzés, amelyre a Magyar Nemzet a cikkében hivatkozik, téves információkat tartalmaz, a képen nem Martin Milan Šimečka látható.