A szlovák hatóságok vizsgálják a Robert Fico ellen elkövetett merénylet körülményeit.

A nyomozóhatóságok annak lehetőségét is vizsgálják, hogy talán mégsem egyedül cselekedett a Robert Fico szlovák miniszterelnököt életveszélyesen megsebesítő merénylő – mondta Matúš Šutaj Eštok szlovák belügyminiszter az újságíróknak nyilatkozva Pozsonyban vasárnap.

Részletezése szerint vannak erre utaló jelek, így nyomozócsoportot állítottak fel, amely azt a lehetőséget is vizsgálja, hogy nem egy „magányos farkasról” volt szó, mint azt korábban feltételezték. A szlovák belügyminiszter szerint az egyik ilyen nyom az, hogy két órával a merénylet után az elkövető Facebook-oldaláról tartalmakat töröltek, pedig a merénylő akkor már hatósági őrizetben volt, így nem férhetett hozzá a közösségi oldalához. Hozzátette, hogy nagy valószínűséggel nem a gyanúsított felesége törölte a tartalmakat.

A tárcavezető úgy fogalmazott, hogy az egyik verzió szerint a bűncselekmény hátterében „bizonyos emberek csoportja” állhat, amelynek tagjai „egymást bátorították, illetve támogatták e bűncselekmény elkövetésében”.

Mi történt május 15-én?

Lövések dördültek el a nyitrabányai kultúrháznál május 15-én, szerdán, amikor Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke az emberek közé ment a helyi rendezvényen.

Kapcsolódó: Nagyon durva videó érkezett a Fico elleni gyilkossági kísérlet helyszínéről

A politikust azonnal kórházba szállították. Állapota stabil, de továbbra is súlyos Robert Kaliňák szlovák védelmi miniszter szerint. A kormányfő 5 órán át tartó életmentő operáción esett át. A kórház igazgatóhelyettese szerint a miniszterelnököt 2 orvosi csapat műtötte.

Peter Pellegrini megválasztott államfő még a múlt héten meglátogatta a kórházban lábadozó Ficót. Elmondása szerint a kormányfő emlékszik az őt ért támadás részleteire. Pénteken érkezett a hír, hogy a szlovák miniszterelnök újabb műtéten esett át. A besztercebányai kórház igazgatónője, Miriam Lapuníková közölte, hogy az operáció hozzávetőlegesen 2 órán át tartott. Megjegyezte, a beavatkozás a sebgyógyulás felgyorsítása céljából történt.

Kapcsolódó: Friss hírek érkeztek a lőfegyveres merényletben súlyosan megsebesült Robert Ficóról

Vasárnapi értesülések szerint Robert Fico túl van az életveszélyen, ám állapota továbbra is súlyos, felépülése pedig még nagyon sokáig el fog tartani.

„A miniszterelnöknek továbbra is intenzív ellátásra van szüksége”

– mondta Robert Kaliňák ideiglenes szlovák kormányfő.

Hozzátette,

„a legrosszabb, amitől féltünk, pillanatnyilag nem fenyeget”.

(MTI/Nyugati Fény/Valódi Hírek)

Kapcsolódó:

Elfogták a Robert Fico elleni merénylet elkövetőjét (+fotó)

Döbbenet: Orbán gátlástalanul próbál hasznot húzni Fico lelövéséből