Orbán veszített a Helsinki Bizottság ellen egy per során.

Pert nyert a magyar állammal szemben az a menedékkérő édesanya, aki 5 éves, valamint 5 hónapos kisgyermekével

37 napon át éhezett a tranzitzónában.

Az őket védő Magyar Helsinki Bizottság bíróság részére küldött beadványának részletezése szerint az afgán F. O.-nak keresztény hitre tért a férje, így nem maradhattak hazájukban. Utóbbi a legidősebb gyermekkel Németországba menekült, amíg a terhes asszony a második gyermekkel követte őt. Magyarországon kértek menedéket, az eljárás megkezdése után Ausztriáig jutottak, onnan pedig visszautasították őket Bulgáriába. Onnan ismét útnak indultak, és Szerbiában várakoztak arra, hogy újra magyar területre léphessenek. Ekkor született meg a család legkisebb gyermeke is.

2017 nyarán engedték be őket a röszkei tranzitzónába, a menekültügyi részlegen kellett várakozniuk 37 napon át, amely mellesleg 7 nappal több, mint amennyit a törvény gyermekek esetében engedélyez – mutatott rá a bizottság. A családot sorstársaik embersége, valamint a karitatív szervezetek ételadományai tartották életben – jegyezték meg.

Miután kikerültek a tranzitzónából, kiderült, hogy Németország volt az illetékes a menekültkérelmük elbírálása kapcsán, így beutazhattak a közép-európai országba, védelmet kaptak, sőt, azóta is ott élnek.

A család 2018 telén fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához a Magyar Helsinki Bizottság segítségével, az ügy végére a napokban került pont. A strasbourgi bíróság megállapította a magyar állam jogsértését, összesen 7500 eurós igazságos jóvátétel megfizetésére kötelezte azt.

Megszólalt a Magyar Helsinki Bizottság jogi szakembere Orbán bukása után

„Ügyfeleink 6 év után kaptak valamelyest elégtételt.

Ismét bebizonyosodott, amire elejétől fogva figyelmeztettünk: a tranzitzónák szabályozása és gyakorlata gyakran jogszerűtlen volt, és veszélyeztette az ügyfelek fizikai biztonságát.

Ez is egy ilyen eset a sok százból, sok ezerből. Jelenleg azok a menedékkérők, akik nem Ukrajna felől érkeznek, azokat lényegében nem engedik az országba, megsértve az uniós jogot is.

Azon dolgozunk, hogy végre újra tisztességesen járjon el velük szemben az állam”

– fogalmazott a történtek kapcsán Fazekas Tamás ügyvéd.

(Nyugati Fény nyomán)