Bod Péter Ákos szerint maradnak a magas élelmiszerárak.

Európa-rekorder lett a magyar infláció, amelyet elsősorban az élelmiszerek drágulása húzott fel: Bod Péter Ákos szerint ez nem is változik a jövőben – derült ki az RTL Híradójából.

Bod Péter Ákos szerint maradnak a magas élelmiszerárak

Bod Péter Ákos közgazdász, a jegybank volt elnöke szerint három fő oka van annak, hogy

nem is fognak változni a közeljövőben a magas élelmiszerárak.

Úgy véli, hogy az élelmiszereket terhelő 27 százalékos áfa mérséklése csökkenthetne az árakon.

A helyzet riasztó

Mint ismert, az Eurostat a napokban tette közzé az egyes országok árszintjét bemutató jelentését. Aszerint a magyar háztartások végső fogyasztásának árszintje az uniós árszint 69,4 százaléka. Az elemzésből kiolvasható, hogy a hozzánk hasonló fejlettségű lengyel és román gazdaságban ez a szám 63,5, valamint 54,1 százalék.

A végső fogyasztás tartalmaz olyan természetbeni fogyasztást, mint az oktatás és az egészségügy. Ezen területeken az árszintet körülményes mérni, így érdemes górcső alá venni a háztartások fogyasztási kiadásainak árszintjét. Azt ugyanis a piaci áron vásárolt termékek és szolgáltatások alapján kalkulálják.

Ebben a magyar árszint az EU-átlag 76 százaléka.

Lengyelországban 66 százalékos, Romániában 60 százalékos a mutató – részletezték, megjegyezve, hogy a hazai magasabb árszint magyarázat lehet például a múlt heti lehangoló bizonyítványra.

12 nagy árucsoportból 9-ben a magyar árszint a dobogós,

az élelmiszerek, a kommunikáció, valamint a lakhatás drágulása kiemelkedő.

2023-ban a magyar élelmiszer-árszínvonal az uniós szint 100,9 százaléka volt.

A legborsosabb ára az olajoknak, zsíroknak, valamint a tejtermékeknek, a tojásnak és pékáruknak volt.

Orbánék árstopja Európa-rekorder inflációt hozott

A kormány még 2022 elején vezetett be árstopot bizonyos élelmiszerekre, hogy fékezze a drágulást. A szerintük extraprofitot termelő kiskereskedelmi láncokra pedig különadókat vetettek ki.

Az eredmény az, hogy Európa-rekorder lett a magyar infláció,

amelyet elsősorban az élelmiszerek drágulása húzott.

Jelenleg nem csak elértünk, hanem kissé meg is haladtuk az élelmiszerek átlagos uniós árát.

Az olajok és zsírok ára már az uniós átlag 122 százalékán áll, a tej, sajt és tojás 18 százalékkal haladja meg az átlagos európai árszintet.

„Önmagában az, hogy egy árszint nő, az még lehetne jó is, mert minél fejlettebb egy ország, annál drágább”

– fejtette ki Bod Péter Ákos. Hozzátéve, hogy

az a probléma, hogy nálunk a bérek jelentősen elmaradnak az európai átlagtól.

Gyenge forint, magas adókulcs, versenyképtelen élelmiszeripa

A volt jegybankelnök úgy látja, a szegény embereket jobban sújtja a drágulás.

Minél kisebb a jövedelem, annál nagyobb részt tesz ki belőle az élelmiszerekre fordított összeg.

Bod Péter Ákos szerint három fő ok miatt emelkedett az uniós ütemnél nagyobb mértékben Magyarországon az élelmiszerek ára. A gyenge forint, a magasra húzott adókulcs és a magyar élelmiszeripar versenyképtelensége okozza a drágulást.

Élelmiszerekre vonatkozó áfát utoljára 2023 végén csökkentett a kormány: a döntéssel

január elsejétől 27-ről 18 százalékra mérsékelték a túró rudi áfáját.