Súlyos kérdéseket vet fel az orosz támadás.

Az amerikai nagykövet, David Pressman arról a hekkertámadásról nyilatkozott, amelyben az orosz titkosszolgálatok a Külgazdasági és Külügyminisztériumból jutottak információkhoz. Pressmant az RTL Híradó kérdezte.

A Szijjártó Péter által vezetett külügyminisztérium tudott róla

Beszámoltunk róla, hogy orosz titkosszolgálatok által szervezett akcióban több tízezer bizalmas irat, információ, személyes adat került orosz hekkerek, és feltehetően az orosz állam kezébe. Egy napvilágra került dokumentum beszámolója alapján az oroszok vittek mindent, amit csak tudtak.

Mint megírtuk, még a 2022-es választás előtti héten robbant a hír: Vlagyimir Putyin orosz elnök hekkerei megtámadták a magyar külügy informatikai hálózatát. A kormányzat minderre ekkor úgy reagált, hogy:

„kampányhazugságokkal nem foglalkozunk”.

A múlt héten kiszivárgott adatok szerint azonban Szijjártó Péter és az Orbán-kormány is tudott a támadásról. A botrány kirobbanása után petíciót indítottak a miniszter azonnali távozását követelve.

A helyzet rendkívül súlyos

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) által készített jelentés csütörtöki napvilágra kerülése egyértelműen bizonyítja: rendkívüli orosz támadás történt Magyarországon. A hekkertámadás pedig

veszélyezteti hazánk szuverenitását,

azaz függetlenségét, önállóságát.

Több mint 4000 munkaállomás és 930-nál több szerver vált megbízhatatlanná, beleértve a legmagasabb jogosultságú adminisztrátori fiókokat”

– derült ki a jelentésből.

A támadás olyan súlyos volt, hogy Szabó Hedvig, az NBSZ volt főigazgatója kénytelen volt Szijjártó tárcája felé azt jelenteni, hogy

„a legmagasabb jogosultságú adminisztrátori fiókok kompromittálódtak” (!).

Az Egyesült Államok is lépett

Pressman szerint az, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztériumot orosz hekkertámadás érte, jelzésértékű. Ez a példa mutatja meg, hogy

Oroszország fenyegetést jelent a régióra, és az Egyesült Államok szövetségeseire.

„Az Egyesült Államok egy ideje már kapcsolatba lépett a magyar kormánnyal ebben a témában. Ez az eset is jelzi azt a fenyegetést, amit Oroszország jelent a szövetségeseinkre, a fenyegetést, amit Oroszország jelent a régióra és azt, hogy milyen komolysággal kell reagálnunk erre a fenyegetésre”

– jelentette ki.

Videó: