Gulyás Gergely kormányinfó során számolt be az aktuális kormányzati lépésekről, de közben jól felheccelték.

Mint írtuk, kormányülés zajlott szerdán Budapesten. Lázár János építési és közlekedési miniszter, valamint Tuzson Bence igazságügyi miniszter is posztolt az eseményről, ám azt nem tudtuk meg, pontosan milyen témákat érintettek Orbán Viktorék a minap.

A Gulyás Gergely által tartott kormányinfó meglepetésekben bővelkedett

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Vitályos Eszter kormányszóvivő csütörtökön ismertette a kormányülés részleteit.

Orbán Viktorék az orosz–ukrán háború kapcsán megállapították, hogy a helyzet egyre nehezebb több tényező miatt. A kancelláriaminiszter a sorozásról szót ejtve elmondta, Magyarország senkit sem ad ki Ukrajnának.

Az Európai Unióról és a NATO-ról szólva úgy fogalmazott: hazánk abban érdekelt, hogy csak és kizárólag olyan döntést hozhasson a katonai szövetség, amelyből Magyarország fizikailag és pénzügyileg is kimaradhat.

Az Európai Unió Bírósága előtt zajló eljárásokról

Magyarországot a külső határvédelem miatt akarják megbírságolni: addig, amíg a kormány azt fenntartja, napi 6 millió forintnak megfelelő bírságot kellene fizetniük. Gulyás Gergely hozzáfűzte, hogy az Orbán-kormány szerint a közelgő választásokon olyan politikusoknak kell hatalomra jutniuk, akik nem támogatják a migrációt.

A hekkertámadásról

A napokban részletesen beszámoltunk róla, hogy egy orosz titkosszolgálatok által szervezett támadás keretében több tízezer bizalmas irat, információ, személyes adat került orosz hekkerek, és feltehetően az orosz állam kezébe. A 444.hu által nyilvánosságra hozott dokumentum beszámolója szerint az oroszok vittek mindent, amit csak tudtak.

A Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium a hír első megjelenése után „kampányhazugság”-nak nevezte azt, minden értesülést tagadtak. Ugyanakkor a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) által készített jelentés egyértelműen bizonyítja: rendkívüli orosz támadás történt Magyarországon, a hekkertámadás pedig valóban veszélyezteti hazánk szuverenitását, azaz függetlenségét, önállóságát.

Bár a kormányülésen a jelek szerint erről nem esett szó, Gulyás Gergely kapott ezzel összefüggő kérdést a hírportál munkatársától.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón azt mondta: hekkertámadások rendszeresen érnek kormányzati honlapokat is. A két évvel ezelőtti állítások szerint különböző információk kerülhettek ki a minisztériumtól, védett adatokat érintő hekkerertámadás történt. A valóság azonban az, hogy a minisztériumokat, a magyar állam különböző intézményeit érik hekkertámadások, a sorból az érintett eset nem lóg ki, bizalmas adatok senki birtokába nem kerültek – állította Gulyás Gergely.

A kérdésre, hogy eszerint nem igaz-e, amit az NBSZ vezetője jelentett, kissé feszengve gyorsan rávágta:

„az az igazság, amit én most elmondtam”.

Bár saját bevallása szerint ő maga nem informatikai szakemberek, meglátása szerint egy ilyen támadás után mindent megtesznek a szakértők azért, hogy a biztonsági rendszer még jobb legyen. Megjegyezte, hekkertámadásokról egyedi esetként beszélni nem helyes, mert azok elmondása szerint a mindennapi valóság részei.

Arra a kérdésre, hogy mindezek után baráti marad-e a viszony Oroszországgal, Gulyás Gergely így válaszolt:

„Az, hogy hogyan minősíti a magyar–orosz viszonyt, ez természetesen az Ön szabadsága.”

A kancelláriaminiszter mellesleg kölcsönös érdekeken nyugvó partnerségnek nevezte Orbán Viktor már-már kínos bazsalygását az agresszor Vlagyimir Putyinékkal.

Gulyás Gergely feszengése a kormányinfó 9. percének 42. másodpercénél kezdődik.

(Magyarország Kormánya/Facebook)