Nagy Márton kivezetné az adó egyik fajtáját a fontos szektorban, csak egy gond van ezzel.

A tárcavezető a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége vezetőinek sajtótájékoztatóján nyilatkozott. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az atv.hu-nak azt mondta, a kormány vállalta, hogy jövőre kivezeti az extraprofitadókat.

Nagy szerint ősszel döntenek az extraprofitadóról

Az Orbán-kormány az ígéret szerint ősszel hozhatja meg az erről szóló döntést.

„Jelentem, a gyógyszeripar esetében nincs extraprofit, tehát ott ki kell vezetni ‘25-ben az extraprofitadót”

– mondta el a miniszter.

Azokban az ágazatokban, ahol „extraprofit” keletkezik, meg kell nézni, hogy az a kivezetés indokolt-e. Ahol meg nincs, ott meg ki kell vezetni – elmélkedett.

A gyógyszergyártóknál nem lát extraprofitot

A nemzetgazdasági miniszter szerint más szektorokban meg kell vizsgálni, van-e extraprofit. Arra a kérdésre, hogy konkrétan melyik szektorban lehet még extraprofit, közölte:

„a bankszektorban mindig látszik”.

Nagy úgy véli, hogy az extraprofitadó (az úgynevezett „többletnyereség”, amely a magyar nyelv szabályainak ellentmond, ugyanis a kifejezés értelmezhetetlen – a szerk.) bevezetésekor számokkal alátámasztották, mely szektorokban van „extraprofit„. Szerinte a kivezetéskor is ugyanezt kell tenni – felelősségteljes döntést kell hozni. Ha az „extraprofit” megszűnt egy szektorban, akkor ott

az adókivetést is meg kell szüntetni.

Eredetileg úgy volt, hogy 2024-re kivezetik a különadókat. Helyette azonban csak mérsékeltek – januártól a gyógyszergyártóknak nettó árbevételük után 50 milliárd forintig 0,5 százalék, 50–150 milliárd forint között 1,5 százalék, fölötte pedig 4 százalék különadót kell fizetniük.

Ennek mértéke korábban még a duplája 1, 3 és 8 százalék volt.

A különadó mellé viszont extraprofitadót is bevezettek.

Az utóbbi január 1-jei hatállyal jelent meg, amely az árbevételi sávoknál 0,5 százalékos, 4 százalékos és 7 százalékos terhet jelent. Az új adó bevezetését Orbánék azzal indokolták, hogy így a gyógyszergyártók által fizetett extraprofitadó beszámítható lesz a globális minimumadóba.

Az indoklás szerint a költségvetés nem veszít bevételt, és a magyar gyógyszergyárak terhei pedig nem nőnek.