A magyar soros elnökség miatt aggódik Belgium, Orbán Viktor a jelek szerint a „rosszak listájára” került a közösségben.

Az Európai Unió soros elnökségét jelenleg betöltő Belgium aggódik a közelgő magyar soros elnökség miatt, így rendkívüli lépéseket sürget a közösségtől. A nyugat-európai ország arra kéri az EU tagállamait, fontolják meg, hogy folytatódjon a hazánk szavazati jogának elvételére irányuló eljárás – részletezte a Politico.

„Olyan Európánk van, amely nehezen halad előre, sajnos néhány államban – különösen egy államban – megfigyelhető az egyre intenzívebb tranzakciós, blokkoló és vétóköteles hozzáállás”

– fogalmazott Hadja Lahbib belga külügyminiszter. A politikus szorgalmazta az EU 7-es cikkelye szerinti bizalmatlansági eljárás előremozdítását Magyarországgal szemben.

Hozzátette, a közösség politikusainak bátornak kell lenniük, el kell menniük a 7-es cikkely végéig,

amely Orbán Viktorék rendszeres vétóinak a végét is jelenti.

Miközben az Európai Unió igyekszik támogatni a háború sújtotta Ukrajnát, a magyar miniszterelnök rendre az agresszor Vlagyimir Putyinnal bazsalyog, folyamatosan keresztbe fekszik a közösség akaratának. Minden bizonnyal ez az, ami miatt az EU-nak tele van a hócipője a kormányfővel.

Kizárnák Orbánt

Május 23-án érkezett a hír egy petícióról, amely segítségével megfosztanák Orbán Viktor az EU soros elnökségének lehetőségétől.

„2024. július 1-jén Magyarország veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Ez gondot jelent, mert ezzel az európai értékeket lábbal tipró ember ülne az EU egyik irányító székébe: Orbán Viktor. Ő nem képviselhet bennünket, európaiakat. Orbán Viktor nem lehet az elnökünk.

Ezért felszólítjuk Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét, hogy függessze fel a magyar elnökséget”

– áll a petícióban, amelyet két zöldpárti európai parlamenti képviselő, Daniel Freund és Damian Boeselager indított el.

Kapcsolódó: Robbant a bomba: Aláírásgyűjtés indult Orbán Viktor kizárásáért az EU-ban

Vasárnap csattant a pofon a kormányfő arcán

A minap kemény üzenetet kapott a „Békemenet”-en rikácsoló Orbán. Manfred Weber, a jövő heti EP-választáson várhatóan ismét a legtöbb mandátumot szerző pártcsalád, a jobbközép Európai Néppárt (EPP) elnöke értésre adta:

soha nem lesz együttműködés egy jövőbeni Európai Bizottságban a Fidesszel.

„Nincs együttműködés egy olyan párttal, amely Putyin zsoldjában áll, sem Orbán Viktorral vagy a lengyel Jog és Igazságossággal (PiS), amelyek megkérdőjelezik a jogállamiságot”

– fogalmazott a politikus hétvégi interjújában.

Minderről >>ITT<< írtunk részletesen.

(Nyugati Fény)