A választókerületek átszabásáról csevegtek Eger fideszes politikusai a kiszivárgott hangfelvétel tanúsága szerint.

Egy nyolcperces hangfelvétel jutott el a Partizánhoz, amelyen vezető egri fideszes politikusok – Pajtók Gábor, az egri térség országgyűlési képviselője, Habis László egykori polgármester és Szabó Róbert, a Heves (vár)megyei közgyűlés alelnöke – arról diskurálnak,

„miként kellene” a helyi választókerületeket a pártjuk érdekei szerint átalakítani.

A hangfelvétel lebuktatta Eger fideszes hangadóit

Jelezték, az ügy amiatt visszás, mert

a választókerületek átrajzolása hivatalosan a város jegyzőjének hatáskörébe tartozik,

és a politikusok nem vehetnek részt benne, amit egyébként a felvételen is megemlítenek.

Ugyan nincs közvetlen bizonyíték arra vonatkozóan, hogy ők ténylegesen befolyásolták a kerületek átrajzolását, az ellenzéki kerület három részre bontása és a részek szomszédos kerületekhez csatolása erre enged következtetni.

Bánhidy Péter azt állította, nem beszélt fideszes politikusokkal

Szabó Róbert a hangfelvételen arról beszél, hogy Barta Viktor megyei jegyző vállalta, hogy „segít” nekik, ezért a Partizán megkérdezte Bartát is az ügyben. Barta Viktor állította, szakmai véleményét kérték ki a kerületek kialakításakor, de nem emlékszik pontosan, mi hangzott el. Elmondta, hogy az egri kerületek kialakítása a városi jegyző, Bánhidy Péter hatáskörébe tartozik. Bánhidy tagadta, hogy beszélt volna fideszes politikusokkal vagy a megyei jegyzővel a kerületek átalakításáról, és kijelentette: soha nem vette figyelembe, melyik jelölt nyert korábban egy kerületben, és soha nem is fogja ezt tenni.

Szabó Róbert a hangfelvételen levezeti, hogy az „összes adatot” odaadja majd a megyei jegyzőnek, „rászánják az időt”, leülnek, mint fogalmazott:

kimatekozzák”, hogy „mi az, ami még törvényileg abszolút belefér és járható, de esetlegesen a mi érdekeinkkel sem ütközik”.

A hangfelvétel alapján Szabó azt remélhette, hogy a megyei jegyző egyeztet majd a kerületekről ténylegesen döntő városi jegyzővel.

Szabó Róbert is tagadta, hogy találkozott volna a jegyzővel

Szabó Róbert szintén tagadta, hogy ők alakították volna ki a választókerületeket, vagy hogy találkozott volna a városi jegyzővel. Arra a kérdésre, hogy miért gondolták mégis a kerületek átalakítását, ha hivatalosan nem tehették volna, azt válaszolta: nem törekedtek ilyesmire, és azzal érvelt, hogy „bármilyen átrajzolás esetén ugyanaz lenne az eredmény” (?!).

„Egerben nincs olyan, hogy mi érdekeink, mert igazából ismerem a városnak a választási eredményeit, viszonylag homogén.

Akárhogy húznánk fel a vonalat, ugyanazt eredményezné”

– jelentette ki.

Súlyos állítások hangoznak el a kiszivárgott hangfelvételen

Egerben tavaly azért rajzolták át a választókerületeket, mert a város lakossága 50 ezer fő alá csökkent, így a 12 választókerületből 10-et kellett létrehozni.

A hangfelvételen megemlítették a Fidesz adatbázisát, a Kubatov-listát is, amely alapján a Fidesz pontos információkkal rendelkezik arról, hány szimpatizánsa van a városban, és közülük ki mennyire elkötelezett.

A kiszivárgott hangfelvételt – amelyen a fideszes prominensek a választókerületek átszabásáról egyeztetnek – itt tudod meghallgatni:

(Kiemelt képünkön Pajtók Gábor, az egri térség országgyűlési képviselője látható)