Véget ért a szereplőválogatás Sulyok Tamás posztjáért, megvan az utódja.

Juhász Imrét jelöli a Fidesz és a KDNP az Alkotmánybíróság élére. Az alkotmánybíró megválasztásáról jövő kedden dönthet az Országgyűlésértesült az Index.

Juhász kinevezésére azért van szükség, mert Sulyok Tamás lemondott tisztségéről a márciusi köztársasági elnöki kinevezésekor. A volt elnök megüresedett helyére új alkotmánybírót kell választani.

Mi történt Sulyok Tamás lemondása után, az utódja kinevezése előtt?

Mint ismert, a Fidesz a köztársasági elnök alkotmánybírói lemondása után Trócsányi László korábbi igazságügyi minisztert (sic!) kívánta az Ab elnökévé megválasztani. Ez a terv azonban léket kapott, ugyanis Trócsányi nemet mondott Orbánék felkérésére, így végül üresen maradt Sulyok alkotmánybírói széke.

Az Alkotmánybíróság korábban az alkotmányosság őreként a törvényesség megvalósulásáért felelt. Ismert, hogy 2012 óta az ország alkotmányát már alaptörvénynek nevezik, azt pedig a (szinte) kizárólagos hatalmat gyakorló parlamenti kétharmad szavazta meg.

Azóta az Alkotmánybíróságot feldúsították a Fideszhez hű alkotmánybírákkal. Ők természetesen nem sokat tesznek azért, hogy a hatalom törvénytelen intézkedéseit szükség esetén felülbírálják.