Ebből balhé lesz: Tarlós István bedühödött Szentkirályi Alexandra visszalépésétől.

Visszalépett a Fidesz főpolgármester-jelöltje Vitézy Dávid javára. Szentkirályi Alexandra péntek reggeli Facebook-videójában közölte a hírt. A volt kormányszóvivő továbbra is a Fidesz budapesti listavezetője marad, azonban arra kérte híveit, szavazzanak a volt BKK-vezérre és államtitkárra.

Mit mond Tarlós István egykori főpolgármester Szentkirályi Alexandra visszalépéséről?

„Nincs véleményem”

– közölte a 24.hu megkeresésére. Ez az egyetlen mondat volt a Fidesz korábbi főpolgármesterének reakciója, amely arra utal, hogy Tarlós forrong a dühtől Szentkirályi visszalépése után.

Emlékezetes, hogy Szentkirályi Alexandra együtt dolgozott Tarlós Istvánnal, a számára kedves időszakot gyakran emlegette az exkormányszóvivő. Az egykori főpolgármesternek azonban korántsem rózsás a viszonya a BKK volt vezérigazgatójával. Utóbbit Tarlós 2014-es újraválasztása utána menesztették a posztjáról. Vitézy szerint a történtek hátterében az orosz metró ügye áll.

Tarlós alig egy hónapja úgy nyilatkozott a Mandinernek, tisztességtelennek tartja, ahogy Vitézy a metróügyről beszél manapság.

A metróügyről

Május elején érkezett a hír, hogy a 3-as metróvonal szerelvényeit felújító Metrowagonmash (MWM) már 2011-ben tudhatta, milyen kocsikat és miképp kell majd felújítania a BKV Zrt. által 2014-ben kiírt tender győztesének.

2023 szeptemberében írtunk arról, hogy nagyon lassan halad a BKV Zrt. és a Metrowagonmash közötti per. A fővárosi közlekedési társaság még 2019 februárjában adta be a keresetét, mivel az orosz cég nem akarta megfizetni a sorozatos késedelmeik miatti kötbért.

A BKV tájékoztatása szerint a követelt összeg körülbelül 38 milliárd forintra rúg – mindez kötbér, kárátalány, valamint kártérítés jogcímen. A BKV már 6 éve megállapította, hogy az M3-as metróvonal járműállományának korszerűsítésével egybekötött felújítása akkori árfolyamon közel 69 milliárdba, jelenlegin 83 milliárd forintba került.