Gulyás Gergely Vitályos Eszter társaságában elemezte a számukra nem túl szívderítő eredményeket.

Kormányinfót tartott csütörtök délelőtt Gulyás Gergely és az önkormányzati választásokon leszerepelt Szentkirályi Alexandra posztját átvevő Vitályos Eszter.

A kancelláriaminiszter a választásokról szót ejtve – ahogy az várható volt – a kormányzó párt eredményeit méltatta. Mint mondta, a minap Budapesten járt Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, sikerült vele „korrekt módon megállapodni”. Hozzátette, ha a választópolgárok nem erősítik meg a Fidesz „békepárti” álláspontját, akkor nem tudták volna elérni, hogy Magyarország kimaradjon a NATO ukrajnai missziójából.

Gulyás Gergely kormányinfó keretei között tartott előadása több szempontból is érdekes:

Jens Stoltenberg megerősítette azt, ami eddig is nyilvánvaló

Jens Stoltenberg a Bukaresti Kilencek (B9) keddi rigai fóruma után az újságírói kérdésekre válaszolva közölte, hogy a NATO nem küld katonai missziót Ukrajnába (!).

„Alig várom, hogy leüljek, és megvitassam Orbán Viktorral a washingtoni csúcstalálkozó napirendjét, amely egyaránt magában foglalja a NATO biztonságát és elrettentő erejét, valamint Ukrajna támogatását”

– mondta a NATO-főtitkár.

Orbán Viktor ellentmondott az egy héttel korábbi önmagának

Orbán Viktor szerdán bejelentette:

„Magyarország a mai tárgyaláson világossá tette, hogy nem kíván blokkolni olyan döntéseket a NATO-ban, amelyek, bár eltérnek a mi helyzetértelmezésünkből fakadó észszerű döntésektől, de a többi tagállam által osztott és szorgalmazott döntések”.

Hozzátette, megkérte Stoltenberget, hogy tegye világossá: minden, a NATO területén kívüli katonai akció a NATO szabályai és a hagyományok alapján csak önkéntes jellegű lehet. Ezt a katonai szövetség főtitkára is megerősítette.

Megjegyezzük, hogy a NATO szabályai nem az elmúlt pár napban változtak meg, azaz az önkéntesség eddig is érvényesült. Vagyis az, hogy részt veszünk-e bármilyen ukrajnai katonai misszióban, nem azon múlt, hogy a Fideszre voksolunk vasárnap, vagy sem.

Erről ugyanis önkéntes alapon dönt egy-egy tagország, azaz a döntés Orbán Viktor kezében van, aki mellesleg hónapokig azt szajkózta, hogy Brüsszel, a baloldal – és tulajdonképpen mindenki, aki nem kormánypárti – belesodorná a magyarokat a háborúba. Mivel vasárnap nem a miniszterelnök személyéről döntött az ország, így a döntés joga így is, úgy is az ő kezében van.

Mindenesetre a háborús propagandával minden bizonnyal sikerült félelmet kelteniük országszerte. Mellesleg a magyar ellenzék is jelezte, hogy nem háborúpártiak, csupán hangot emeltek az ellen, hogy Orbán rendre az agresszor Vlagyimir Putyinnal bazsalyog, valamint ellehetetlenítette azon NATO– és EU-törekvéseket, amelyek a megtámadott Ukrajna megsegítésére irányultak. Emiatt mellesleg mindkét közösségben betelt a pohár Orbánnal, aki a minap közölte, hogy felhagy a vétóival.

És bár Orbánék ünnepi tort ültek a választások után, eredményük rekordgyenge volt az EP-választásokon, és idehaza rengeteg támogatót veszítettek.

Az Európai Unió Bírósága döntött

Emlékezetes, hogy a magyar menekültügyi szabályok, a déli határon húzódó kerítés és Orbánék egyéb „apróságai” miatt hazánknak jelentős, milliós értékű bírságot kellene fizetnie, ráadásul naponta, egészen addig, amíg Magyarország nem teljesíti a végső döntésben foglaltakat.

A friss ítélet – amely a jelek szerint jól felpaprikázta az Orbán-kormányt – szerint

Magyarországot 200 millió euróra bírságolták, továbbá napi 1 millió euró fizetésére kötelezték.

Természetesen Orbánék egy percig sem gondolkoztak el azon, vajon miért szabtak ki rájuk ilyen súlyos ítéletet. Gulyás Gergely is csak azt szajkózta a kormányinfón, hogy a döntés szembemegy tulajdonképpen minden jogi előírással.

Vitályos Eszter is megszólalt

Fülig érő mosollyal újságolta, hogy milyen beruházások valósultak meg az elmúlt két hétben hazánkban. Többek között egészségügyi, kulturális, turisztikai jellegű projekteket (köztük olyan apró-cseprő fejlesztéseket, mint 1 apartmanház fejlesztése) említett, valamint elmondása szerint a közútfejlesztésre is csurrant-cseppent néhány forint.

Karsai Dánielről

A tárcavezető a napokban találkozott a halálos beteg alkotmányjogásszal. Megegyeztek, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélete után folytatják a párbeszédet az életvégi döntés joga kapcsán.

Karsai csütörtökön nemleges választ kapott a bíróságról. Kérdésekre válaszolva Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy a döntés a magyar kormány álláspontját erősíti, ám részletekbe nem akart bocsátkozni addig, amíg nem ismerte meg teljesen a bíróság ítéletét.

A Tisza Pártról

Mint közölte, elképzelhetetlennek tartja, hogy a KDNP egy frakcióban üljön Magyar Péterékkel. Ez annak kapcsán merült fel, hogy Manfred Weber (Európai Néppárt) közölte, az ajtajuk nyitva áll a Tisza Párt előtt.

Gulyás elmondása szerint két lehetőség áll előttük: vagy nem veszik fel Magyarékat, vagy csomagol a KDNP.

A kormány költéseiről

Bár egy sor szakértő megkongatta már a vészharangot az államadósság és az elszálló költségvetés miatt, Orbán Viktorék két kézzel szórják a pénzt. A kormányinfón a repülőtér-vásárlás kapcsán kapott kérdések mellett Gulyás Gergelynek azt is meg kellett válaszolnia, miért vásároltak több 100 milliárd forint értékben irodaházakat Budapesten.

A miniszter magyarázata szerint a kormány arra törekszik, hogy minél több saját irodája legyen, ne költsék a pénzt bérlésre.

Elegáns válasz ez a rezsit sokszor megfizetni képtelen magyaroknak.

A csádi katonai misszióról

Ugyan Ukrajnába nem, de Afrika szívébe, Csádba önként és dalolva kivezényli Orbán Viktor a magyar katonákat. A hivatalos álláspont szerint a honvédek békefenntartói feladatokat látnak majd el, ám nemrég felröppent a hír, miszerint a magyar kormány katonai hírszerző központot akarnak létrehozni az afrikai országban.

A csádi katonai misszióval kapcsolatban Gulyás közölte, hogy

még nincs meg a pontos menetrend,

így azt sem tudja elmondani, hogy mikor indulnak külföldre a magyar katonák.

Gulyás Gergely kissé összezavarodott a kormányinfó során

Mint ismert, a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) hétfői ülésén megállapította a főpolgármester-választás eredményét. Aszerint Karácsony Gergely a győztes, ellenfeleinek 3 napjuk volt fellebbezni a határozat ellen.

Élt a lehetőséggel Vitézy Dávid, az LMP által is támogatott jelölt. Emlékezetes, hogy a fideszes Szentkirályi Alexandra a visszavonulója után arra buzdította a szavazókat, hogy a BKK-s exvezérre tegyék az X-et. Mindezt úgy, hogy a kormányzó párt és Vitézy is állítja, semmilyen alku nincs a háttérben, sőt, Vitézy néhány megnyilvánulása alapján ki nem állhatják egymást.

Ennek ellentmond az a tény, hogy a kormányzati propagandamédia érdemben nem támadta Szentkirályi Alexandrát visszalépése előtt sem.

Háborúpárti jelöltet támogatott a Fidesz?

A kormányinfó során arról kérdezték Gulyás Gergely minisztert, hogy a Fidesz a Vitézyt támogató LMP-t háborúpártinak tarja, vagy sem. Hiszen egy olyan jelöltnek szorítottak, aki mögé az önmagát ellenzékinek mondott párt is felsorakozott, ám Orbánék rendre azt hajtogatják: a baloldal háborúpárti.

A kancelláriaminiszter közölte, nem igazán látja már az LMP-t, majd egy másik kérdést egy korábbi válaszra utalva hárította, amire mellesleg nem is válaszolt érdemben.

Mint mondta, ha a szavazatok újraszámlálása után Vitézy lesz a főpolgármester, nem kérnek tőle semmit a támogatásért. Ugyanakkor arra is nemmel válaszolt, hogy önzetlenül álltak-e be az LMP jelöltje mögé.

(Magyarország Kormány/Facebook/Nyugati Fény)