Vitézy Dávid csak akkor örül a demokratikus kezdeményezésnek, ha az érdekében áll.

Karácsony Gergely új főpolgármester-választás kiírását kéri

Beszámoltunk róla, hogy Karácsony Gergely bejelentette: új főpolgármester-választást kezdeményez, hogy visszaállítsák a voksolás tisztaságába vetett bizalmat. Indoklásában elmondta, hogy bár Vitézy Dávid csapata nem verte nagydobra, de hétfőn hasonló kezdeményezést nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottsághoz, ám az elutasította a Fidesz által támogatott főpolgármester-jelölt kezdeményezését.

Vitézy szerdán másodjára végül arról nyújtott be fellebbezést, hogy számlálják újra az érvénytelennek nyilvánított szavazólapokat. Ezt az NVB már jóváhagyta, így végül pénteken újraszámlálják a voksokat.

Vitézy Dávid csütörtökön, Karácsony bejelentését követően dühös hangvételű bejegyzésben reagált. Írását változtatás nélkül idézzük:

Karácsony Gergely mai sajtótájékoztatója gyakorlatilag arról szólt, hogy addig kell új választásokat kiírni, ameddig ő azt meg nem nyeri. Csak az a jó választási eredmény, ahol ő a győztes. Szerintem ez minden, csak nem egy demokrata hozzáállása.

A választás vasárnap megtörtént, végre abban kellene tisztán látni, hogy ki nyerte. Ezt a választást Karácsony Gergely rendezte, a Főváros szervezte, minden rendszerszintű eljárási hiba és szabálytalanság a főpolgármester felelőssége. Karácsony Gergelytől jóval több szerénységre számítanék, ha már Budapest köztársaságban egy főpolgármester-választást se sikerült megszerveznie fennakadások nélkül.

Karácsony Gergellyel szemben én csökkenteni, nem pedig növelni szeretném a feszültséget és a bizonytalanságot ebben a nehéz helyzetben, amibe Budapest került. Tudom és érzem a felelősségemet, aggódom Budapestért.

Az újraszámolás célja, hogy korrigálni lehessen a választás napján elkövetett esetleges szavazatszámlálási hibákat. Félreértés ne essék: ezekért nem az áldozatos munkát végző szavazóköri delegáltak felelősek, hanem az ellentmondó segédletek és a választást lebonyolító fővárosi szervek megkésett, a szavazókörökbe el sem juttatott állásfoglalásai.

Egy éles kampány után egy ilyen szoros eredmény feszült politikai helyzetet eredményez, amiben sok múlik a jelöltek hozzáállásán. Minden egyes mondatnak súlya van. A kampányban és a választás óta mindvégig ennek a felelősségnek a tudatában jártam el, ezért törekedtem arra, hogy minden egyes állítást, amit a nyilvánosságban megfogalmaztam, tökéletesen alá tudjak támasztani.

Karácsony Gergely ennek az ellenkezőjét teszi, politikai vádaskodássá, üvöltözéssé silányítja az elmúlt évtizedek legkritikusabb választási jogorvoslati folyamatát, bizonyítékok nélkül vádol bűncselekménnyel köztisztviselőket, ez pedig szerintem súlyos felelőtlenség és tiszteletlenség a budapestiekkel szemben. Nem szeretném ebben követni és nem is fogom.”

(Vitézy Dávid/Facebook)