Mutatjuk a főpolgármester-választás győztesét.

Hivatalos végeredmény csak a péntek délután 5-kor megtartott Nemzeti Választási Bizottság ülése után lesz, de az Index úgy tudja,

mindössze 54 szavazattal győzőtt Karácsony Gergely.

Karácsony a minap bejelentette, a főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezi, hogy visszaállítsák a voksolás tisztaságába vetett bizalmat. Indoklásában elmondta, hogy bár Vitézy Dávid csapata nem verte nagydobra, de hétfőn hasonló kezdeményezést nyújtott be a Fővárosi Választási Bizottsághoz, ám az elutasította a Fidesz által támogatott főpolgármester-jelölt kezdeményezését.

Vitézy szerdán végül arról nyújtott be fellebbezést, hogy számlálják újra az érvénytelennek nyilvánított szavazólapokat. Ezt az NVB jóváhagyta, az újraszámlálás pedig már javában zajlik.

Hogyan zajlott az ellenőrzés?

Az ellenőrzésről Nagy Attila azt mondta, kerületenként hozzák ki a lezárt szállítóborítékokat, amelyeket az NVB tagjainak jelenlétében bontanak fel, ellenőrzik, hogy a szállítóboríték lezárt, aláírt állapotban van-e, és a benne lévő érvénytelen szavazólapok megfelelően vannak-e kötegelve. Jelezte, fényképpel dokumentálják a vitatott eseteket.

Az NVI munkatársai ezt követően tételesen átvizsgálják az érvénytelen szavazólapokat, és ha érvényeset találnak, piros tollal rávezetik a szavazólap hátuljára ezt a tényt, valamint a kerületet és a szavazókör sorszámát. Ezeket a szavazatokat külön gyűjtik, az NVB tagjai meg tudják vizsgálni.

Megvizsgálják azt is, ha több X van a szavazólapon, azokat azonos vagy különböző színű tollal vitték-e fel.

Sasvári Róbert, az NVB elnöke arról beszélt,

várhatóan a testület délutáni ülésén már döntést tudnak hozni az érvénytelen szavazatok ügyében.