Szijjártó Péter már büszkélkedik is a vendégmunkások bevándorlásával.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a héten a Fülöp-szigetekre utazott, ahol többek között Enrique Manalo Fülöp-szigeteki kollégájával tárgyalt, valamint telefonon tudott diskurálni Ferdinand R. Marcos államfővel is.

Szijjártó közleményt is kiadott a Fülöp-szigeteki vendégmunkásokról

Szijjártó még Manilában adott ki közleményt a két ország közötti kapcsolatokról. Az MTI által is közzétett összefoglaló azt emelte ki, hogy az illegális migráció tekintetében Magyarország és a Fülöp-szigetek egyetért abban, hogy az országoknak jogukban áll eldönteni, kiket engednek be a területükre és kikkel akarnak együtt élni.

Titkolózik a tárcavezető

Szijjártó közleményében ugyan pontos számot nem említett, azonban azt már közölte, hogy

Magyarországon több mint tízezer fülöp-szigeteki vendégmunkás dolgozik,

akik „természetesen” nem számítanak illegális migránsnak.

Magyarország a második otthonuk?

A 24.hu azt írta, Szijjártó látogatásával több manilai – angol nyelven is kiadott – lap foglalkozott, amelyek főként a Pia állami hírügynökség cikkét vették át, amelyben arról tettek említést, hogy

a helyiek közül sokan választották az utóbbi időben Magyarországot „második otthonuknak”.

Orbánnak hála elözönlötték Magyarországot a vendégmunkások

A hírügynökség beszámolója szerint 2023-ban Magyarország volt a Fülöp-szigetek 46. kereskedelmi partnere, 30. exportpiaca és 64. importforrása. Az ország

2023 decemberében mintegy 16 098 filippínó második otthonaként szolgált

– árulták el, megjegyezve, hogy a filippínók többségét Magyarországon autótechnikusként, gépkezelőként, sofőrként, targoncakezelőként, szállodai dolgozóként, mezőgazdasági munkásként, raktári dolgozóként, logisztikai kezelőként és teherautó-sofőrként alkalmazzák.