Az Orbán Viktor által választott szlogent érték bírálatok.

Az Európai Unió soros elnökségére készülő Orbán Viktor szlogent is választott magának a nagy feladathoz. Talán nem meglepő, hogy Donald Trump nagy rajongója a volt amerikai elnöktől kölcsönözte a jelmondatát, amely szerint:

„Tegyük újra naggyá Európát!”

Orbánon kívül kevesen rajonganak az EU-ban a trumpi szlogenért

Nem mindenki rajong a magyar kormány szlogenválasztásáért, amelyet az Európai Unió Tanácsának soros elnökségére alkottak meg a Fidesz marketingurui – írta meg a Politico. A cikk arra emlékeztet, hogy Budapest a „Make Europe Great Again” (Tegyük újra naggyá Európát!), Donald Trump 2016-os választási szlogenje („Make America Great Again”) után

koppintott jelmondattal vág majd bele az uniós soros elnökségbe.

Másolni nem túl menő dolog. A plágium amúgy sem elfogadott Nyugaton, bár Schmitt Pál óta tudjuk, Orbánékat ez nem kifejezetten zavarja.

Věra Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke kedden röviden, de élesen értékelte a Trump-szlogen magyarítását. Nevetve csak annyit mondott:

„Hát, nem túl eredeti, nem igaz?”

Jourová az Általános Ügyek Tanácsának ülése után tette a megjegyzést, ahol éppen az volt a téma, hogy Orbánék semmibe veszik a blokk érdekeit. Jourová azt is elmondta, hogy

a Bizottságnak komoly észrevételei vannak a magyarországi sajtószabadsággal és jogállamisággal kapcsolatban.