Egy volt kormánybiztos cége építheti a katolikus püspökhöz tartozó stadion élménymedencéjét.

Önmagában az is abszurd, hogy egy katolikus püspök futballstadiont építtet, az, hogy a stadionba élménymedence kerül, csak hab a tortán. Az pedig lassan nem okoz meglepetést, hogy a medence építését egy volt kormánybiztosra bízzák – írta meg a magyarnarancs.hu.

Futballstadionba élménymedence? A volt kormánybiztos cége szerint ez sem lehetetlen

Többször is elhalasztották a beadási határidőt, ám kiderült, ki volt az, aki a legolcsóbb ajánlatot tette a kivitelezési munkákra. A Ferroép Zrt. nyerheti a szegedi Szent Gellért Fórum, azaz a katolikus egyházmegye létesítményébe megálmodott élménymedence építését.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye meghívásos közbeszerzésen kereste a kivitelezőt. A fejlesztést, amelynek keretében élménymedencét és hozzá tartozó vízkezelő berendezéseket kell a vállalkozónak építeni Kiss-Rigó László püspök futballarénájába, végül

egy Fideszhez köthető üzletember, volt kormánybiztos cége nyerte.

A meghívásos közbeszerzési eljárás a szegedi futballstadion fejlesztéséről szólt. A vállalkozási szerződés azonban a Szent Gellért Fórum fejlesztéséhez szükséges tervezési és kivitelezései feladatok ellátására vonatkozik.

A portál a cikkében jelezte, hogy

a közbeszerzési felhívásban nem szerepelt a megvalósítás várható összege.

Annyi azonban tudható volt, hogy úgynevezett 115-ös eljárásban bonyolították le a közbeszerzést. Ez azt jelenti, hogy a bekerülés költsége nem haladja meg a 300 millió forintot, és nem EU-s forrásból valósul meg.

Nem derült ki, hogy a szegedi katolikusoknak honnan van pénze a futballstadion területén építendő élménymedence kivitelezésére

A szegedi futballklub a másodosztályban versenyez, így egyre kevésbé érthető, hogy a medencére miért van szükségük.

A meghívásos pályázatra öt céget hívott meg az egyházmegye, ezek közül négyen adtak be értékelhető ajánlatot.

  • A szegedi székhelyű Batki és Társa Építőipari Kft. 162 millió forintért,
  • a debreceni KEVIÉP Kft. 160,2 millió forintért,
  • a hajósi AKTÍV Ipari és Építőipari Kft. 155,5 millió forintért,
  • a szegedi Ferroép Zrt. pedig 149,6 millió forintért vállalta a kivitelezést.

A kiírás szerint a nyertesnek két év alatt megépítenie a város 9 ezres stadionjában az élménymedencét. Végeredményt ugyan még nem hirdettek, ám valószínűleg a Nemesi Pál tulajdonában álló Ferroép Zrt. nyert. Egy neve elhallgatását kérő közbeszerzési szakember a portálnak azt mondta:

a Ferroép Zrt. vetélytársai „udvariasan fölé lőttek” Nemesiék árajánlatának.

Nemesi Pál a Fidesz–KDNP-hez és a NER-hez is több szállal kötődik. De komoly szálak fűzik a Kiss-Rigó László püspök vezette Szeged-Csanádi Egyházmegyéhez is. 2019-ben „független jelöltként”, ám a kormánypártok támogatásával indult a szegedi polgármesteri posztért Botka Lászlóval szemben, azonban nagyon kikapott a hivatalban lévő városvezetőtől.

2020 szeptemberében azonban kinevezték a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosává.

A Ferroép Zrt. azóta tarol a helyi közbeszerzéseken,

például az alapítványi tulajdonba került Szegedi Tudományegyetem és a Szeged-Csanádi Egyházmegye fejlesztéseinél és felújításainál.

(Kiemelt képünkön Kiss-Rigó László volt kormánybiztos látható)