Shane Tusup szerint neki is járna az olimpiai nyugdíjból.

Megannyi anomália övezte és övezi még ma is az olimpiai érmes sportolók után az edzőiknek járó életjáradék kérdéskörét. Sok hajmeresztő történet kering arról, kik és milyen jogcímen neveztek meg közeli hozzátartozókat edzőjükként, aztán más kérdés, sikerült-e keresztülverniük az ötletet az állami bürokrácia útvesztőin.

Ő is szeretne az életjáradékból

A legfrissebb hír, ami a belgrádi vizes Európa-bajnokságon a magyar táborban kering, hogy Shane Tusup, a háromszoros olimpiai bajnok és egyszeres ezüstérmes Hosszú Katinka exférje és egykori edzője igényt tart a valamikori neje után járó edzői életjáradékra. Sőt, úgy tudni, már pert is indított a magyar állam ellen vélt vagy valós jogai érvényesítésére.

Kapcsolódó: Zalatnay robbantotta a panaszbombát – Ennyi a nyugdíja, képtelen megélni belőle

Hosszú Katinka a riói olimpián megnyerte a 200 méteres és a 400 méteres vegyesúszást, továbbá (holtversenyben) a 100 méteres hátúszást, ezenfelül 200 méter háton ezüstérmet szerzett.

Olvasd el ezt is: Kikapott a magyar válogatott a német-magyar meccsen

Ekkoriban, 2012-től 2018-ig, Shane Tusup volt az edzője, 2012 és 2019 között még a férje is. Szóval, egy ideális világban Tusupnak járna az összeg, amelynek az díja a jelen állás szerint 2 112 400 forint az ő esetében – nettóban, havonta. Ennél kisebb összegért is pereltek már, hazánkban mindenképpen, de alighanem a világban is.

Mivel jelen pillanatban az aranyérem után járó havi járadék nettó 571 000 forint, az ezüsté pedig ennek 70 százaléka, azaz 399 400 forint, így Hosszú Katinka május 3. óta, vagyis amikor betöltötte a 35. életévét, 2 112 400 forint összegű havi apanázsra jogosult. És a történy értelmében az edzője is.

Valaki más volt az edzői járadék jogosultja

AZ IRON LADY ANNAK IDEJÉN A NAGYPAPÁJÁT, BAKOS LÁSZLÓT NEVEZTE MEG AZ ÉLETJÁRADÉKRA JOGOSULT EDZŐJEKÉNT, NEM PEDIG SHANE TUSUPOT. AKI VALÓJÁBAN AZ EDZŐJE VOLT AZ OLIMPIAI BAJNOKI CÍMEK MEGSZERZÉSE IDEJÉN.

És Bakos László annak rendje s módja szerint havonta meg is kapta a járadékot. Egészen 2023. január másodikáig, amikor az idős férfiú 90 éves korában elhunyt. Azóta senki sem kapja a járadékot.

Nem olyan könnyű

Shane Tusup most bejelentkezett a szabad szemmel Belgrádból is jól látható összegre. Érthető, hiszen gyarapodott a család, május 12-én megszületett Tusup és élettársa, Nagy Viktória Zoé kislánya. Másfelől május óta az exfeleség és extanítvány, Hosszú Katinka pedig jogosult az életjáradékra.

Csakhogy a törvény kimondja: az edzőnek be kell töltenie a 45. életévét ahhoz, hogy jogosult legyen a járadékra. És Tusup még csak 36 éves.

VISZONT VAN EGY KISKAPU: HA A TANÍTVÁNY ELMÚLT 35, AKKOR AZ EDZŐNEK, BÁRMENNYIRE FIATAL IS, SZINTÉN JÁR AZ APANÁZS. Továbbá az edzőnek magyar állampolgárnak kell lennie. És Hosszú riói diadalmenete idején Tusup még nem rendelkezett magyar állampolgársággal. 2022. szeptember 13-án azonban letette az állampolgársági esküt, és már van neki magyar személyi igazolványa.

A kérdés most már összetett

Mi a mérvadó: az olimpiai érmek megszerzésekor regisztrált állampolgárság, vagy a jelenlegi?
Hány ember élvezhet edzői életjáradékot egy sportoló után? Hosszú után egyszer már megkapta a nagyapja, kérdés, hogy az ő elhalálozása után beléphet-e a történetbe egy újabb szereplő?

Az is tovább bonyolítja a helyzetet, hogy Hosszú Katinka egyáltalán meg akarja-e nevezni Tusupot egykori edzőjeként, tekintve, hogy nem a legjobb kettejük viszonya. Az úszónő időközben hozzáment egy másik úriemberhez, Gelencsér-Layber Mátéhoz, sőt tavaly gyerekük is született.

Kapcsolódó: Hosszú Katinka mától „kisnyugdíjas”: 35 éves korában élete végéig hatalmas olimpiai járadékra számíthat az úszónő

Itt tart most a sztori. A Magyar Olimpiai Bizottságnál arról tájékoztatták az Indexet, hogy tudnak Tusup folyamatban levő ügyéről, de nem ők az illetékesek. Az Index ezt követően hivatalos levélben fordult a Honvédelmi Minisztérium Sportállamtitkárságához, és állásfoglalást kért az ügyben. Jelenleg még nem érkezett válasz.

Forrás: index.hu