Újabb rekordot döntött az Orbán-kormány.

A tavalyi évben az uniós tagállamok közül messze a legtöbb pénzt, mintegy ötmilliárd eurót – cirka 1800 milliárd forintot – Magyarország hagyta a Vlagyimir Putyin vezette Oroszországnál – derült ki az Eurostat friss elemzéséből, amelyet a Népszava ismertetett.

Megérte Magyarországnak a Putyinnal kötött gázalku?

Mindebből az is látható, hogy

a magyar–orosz külkereskedelmi mérleg az EU-n belül hazánkban fordult leginkább veszteségbe.

A második legnagyobb kárvallott Hollandia (3,5 milliárd euró) és Szlovákia (3,4 milliárd euró). Messze a legtöbbet, 6,6 milliárd eurót, a németek nyertek a kétoldalú kapcsolatokon – írták.

Németországgal kapcsolatban kiemelték: míg az orosz elnök változatlanul vásárol német árut, ez visszafelé – elsősorban a gáz- és olajszállítások megszűnte miatt –

már nem érvényesül.

Újabb rekordot döntettek Orbánék: Magyarország a második az EU-ban

Felhívták rá a figyelmet, hogy a jelek szerint Oroszország áruvásárlásait nem különösebben befolyásolja az adott ország Ukrajnával kapcsolatos álláspontja. Ugyanakkor az EU-tagországok közül csak a Putyinnak legtöbbet fizető „szuverén” Orbán-kormány magyarázza „álláspontját” azzal a hazugsággal, hogy „Magyarország orosz energiafüggősége fizikai kényszer” lenne.

Közölték: az Eurostat másik kimutatása szerint a tavaly Budapestről Moszkvába utalt, összesen 5,8 milliárd euró a hollandok 6,3 milliárd eurója után

az egész EU-n belül a második legmagasabb összegnek számított.

Az Orbán-kormány kiszolgáltatta hazánkat Putyinnak

Magyarország jelentős külkereskedelmi hiányát Oroszországgal elsősorban a gáz- és olajszállítások eredményezik. Orbán Viktor Brüsszelben „kiharcolta”, hogy Magyarország kivételt kapjon az orosz nyersolajra másfél éve kivetett uniós tilalom alól. Az EU ugyan nem tiltja az orosz földgáz behozatalát, de Putyin egyoldalúan elzárta a vezetékes gázszállítást azokba az országokba, amelyek erősen tiltakoztak az ukrajnai háborúja ellen.

Emellett a Németországot ellátó Északi Áramlat vezetékeinek többsége is rejtélyes módon felrobbant. Az olyan országok, mint Csehország, amelyeknél Putyin nem zárta el a gázcsapot, fokozatosan átállnak más forrásokra, főként tengeren szállított cseppfolyósított földgázra (LNG). Arról azonban semmit nem lehet tudni, hogy Magyarország milyen lépéseket tett arra vonatkozóan, hogy kevésbé függjön Oroszországtól.