Mutatjuk, hol razziáznak a NAV ellenőrei.

Az ADÓtraffipax gyűjtéséből kiderült, hol és kik számíthatnak az operatív ellenőrzésekre, amelyek július 1-jén kezdődnek.

Dél-Budapesten

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai

  • májustól a szezonáliszöldség- és gyümölcsértékesítőknél ellenőrzik a tevékenységük bejelentését, a számla- és nyugtaadást, az online pénztárgépek használatának, valamint az alkalmazottak foglalkoztatásának szabályszerűségét;
  • júniustól a régió székhelyszolgáltatói által biztosított címekre bejelentkezett adózókat ellenőrzik; vizsgálatra számíthatnak még a kiemelt adójogi kockázatú vállalkozások közül azok, amelyek elmulasztották bevallási kötelezettségüket vagy a bevallásaik nincsenek összhangban az adóhatósági rendszeradatokkal.

Észak-Budapesten

A NAV Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai július 1. és 14. között ellenőrzik a strandokon értékesítőket. A revizorok a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatottak bejelentését és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

Bács-Kiskun vármegyében

A NAV Bács-Kiskun Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai a vármegye strandjain, fürdőiben, a turisták által látogatott helyeken és a fesztiválokon, rendezvényeken (is) ellenőriznek a nyári időszakban.

Baranya vármegyében

A NAV baranyai munkatársai július 1. és 7. között

  • kedden Pécs-Vasason és Hosszúhetényben a boltokat és vendéglátóhelyeket,
  • szerdán Pécsett a szállásadókat,
  • csütörtökön Sellyén, a strand büféit,
  • a hét minden napján a vármegyében árusító szezonáliszöldség- és gyümölcskereskedőket ellenőrzik;
  • és számíthatnak a revizorok megjelenésére a „Toxic Weekend Orfű”, illetve a „Zsolnay Fényfesztivál” árusai is.

Az ellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését, az alkalmazottak bejelentését, a jövedéki termékek értékesítését, valamint a forgalmazott áruk eredetét is.

A vármegye építkezésein a hét bármely napján megjelenhetnek a hivatal munkatársai, ahol a dolgozók bejelentését, és a foglalkoztatás egyéb szabályainak a betartását vizsgálják.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében

A NAV Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai július 2. és 5. között az idegenforgalmi szempontból frekventált településeken – Miskolc, Tiszaújváros, Bogács, Mezőkövesd – található strandokon ellenőrzik a kereskedőket, vendéglátóhelyeket. A revizorok a nyugta- és számlaadást, valamint a foglalkoztatottak bejelentését vizsgálják.

Fejér vármegyében

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai

  • július 1. és 6. között a Velencei-tó térségében (Dinnyés, Agárd, Gárdony, Velence, Velencefürdő, Kápolnásnyék, Pákozd, Sukoró, Nadap, Pusztaszabolcs, Zichyújfalu és Pázmánd) ellenőrzik a számla- és nyugtaadást, az online pénztárgépek használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az áruk eredetét; vizsgálják emellett a jövedéki szabályok betartását, az automata berendezések működtetését és a turizmusfejlesztési hozzájárulás megfelelő megállapítását és megfizetését is (az adóellenőrök egy helyszínre többször is visszatérhetnek);
  • július 1. és 5. között fokozottan ellenőrzik a jövedéki kiskereskedőknél a jövedéki termékek eredetét, azok jogos birtoklását, a nyugtaadást, az online pénztárgépek használatát, valamint a foglalkoztatás szabályszerűségét;
  • július 1. és 31. között a szezonáliszöldség- és gyümölcsértékesítőknél ellenőrzik a nyugtaadást, az online pénztárgépek használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az áruk eredetét;
  • július 1. és 14. között a fagylalt értékesítőknél ellenőrzik a számla- és nyugtaadást, az online pénztárgépek használatának szabályszerűségét, valamint az alkalmazottak bejelentését.

Heves vármegyében

A NAV Heves Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai – több társvármegye revizoraival karöltve – július 1. és augusztus 25. között ellenőrzi a vármegye üdülővárosaiban és azok vonzáskörzetében a turizmust, vendéglátást és szálláshely-szolgáltatást végzőket és a szezonális termékeket ideiglenes árusítóhelyeken értékesítőket. A NAV szakemberei ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az áruk eredetét.

Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében

A NAV Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Adó- és Vámigazgatóság munkatársai júliusban a strandokon, a különböző turisztikai rendezvényeken, fesztiválokon értékesítőket, valamint a szezonális termékeket árusító vállalkozásokat ellenőrzik. Az adóellenőrök megjelenésére számítani kell hivatali munkaidőn túl és hétvégén is. A revizorok a számla- és nyugtaadást, az online pénztárgépek üzemeltetését, az alkalmazottak bejelentését vizsgálják.

A vármegye építkezésein továbbra is ellenőrzik a szabályos foglalkoztatást.

Komárom-Esztergom vármegyében

A NAV Komárom-Esztergom Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai május 21. és augusztus 31. között ellenőrzik a szezonális zöldséget és gyümölcsöt árusítókat. Az adóellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését.

Nógrád vármegyében

A NAV Nógrád Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága 2024. július 1. és 5. között az alábbiak szerint tervez helyszíni ellenőrzéseket:

  • július 1. hétfő: Salgótarjáni járás
  • július 2. kedd: Balassagyarmati járás
  • július 3. szerda: Pásztói járás
  • július 4. csütörtök: Szécsényi járás
  • július 5. péntek: Salgótarjáni járás

A revizorok az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét vizsgálják a pizzériákban. Az online pénztárgépekhez kapcsolódóan ellenőrzik továbbá a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, illetőleg a megfelelő áfakulcs használatát.

Pest vármegyében

A NAV Pest Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai július 1. és augusztus 31. között a fürdőket és strandokat ellenőrzik. A revizorok a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják, valamint a foglalkoztatottak társadalombiztosítási bejelentését.

Somogy vármegyében

A NAV Somogy Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának adóellenőrei a 27. és 34. hét között a balatoni strandoláshoz és nyaraláshoz kapcsolódó kereskedőket, vendéglátókat és szolgáltatókat ellenőrzik.

Július 1-jén a strandcikkeket árusítók számíthatnak nagyobb valószínűséggel a revizorok megjelenésére. A NAV munkatársai a számla- nyugtaadást, a foglalkoztatotti bejelentések szabályszerűségét és az áruk eredetét vizsgálják.

Az adóhatóság továbbá ellenőrzi az építkezéseket, különös tekintettel az alkalmazottak bejelentésére. Emellett az ellenőrzések kiterjednek még a közterületen árusító szezonáliszöldség- és gyümölcskereskedőkre, az online vásárlásokra, illetve a jövedéki termékekre is.

Tolna vármegyében

A NAV Tolna Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai július 1. és augusztus 20. között a strandokat, fürdőket és a kapcsolódó szolgáltatásokat, valamint a vendéglátóhelyeket ellenőrzik. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, a jövedéki szabályok betartását és az árukészletek eredetét.

Zala vármegyében

A NAV Zala Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai június 25. és július 31. között a strandokon, illetve a különböző turisztikai rendezvényeken értékesítőket, valamint a szezonáliszöldség- és gyümölcsárusítókat ellenőrzik. A revizorok a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, a pénztárgépek használatát, a jövedéki szabályok betartását, valamint a turizmusfejlesztési hozzájárulással kapcsolatos kötelezettségek teljesítését vizsgálják. Az adóellenőrök egy helyszínre többször is visszatérhetnek, illetve a forgalmi adatokat összevethetik a pénztárgépekből érkező adatokkal.

(uzletem.hu nyomán)