Rendkívül súlyos bűncselekménnyel vádolták meg Orbán Viktort.

Orbán Viktor fizetett Donald Trumpnak az amerikai látogatásáért

„Egy igen jó washingtoni forrásom szerint Orbán Viktor amerikai látogatásáért Donald Trump tízmillió dolláros adományt kért és kapott”

írta a Népszavában megjelent cikkében Charles Gati.

Tízmillió dollár az jelenlegi árfolyamon mintegy 3,7 milliárd forint.

A magyar származású amerikai politológus Fareed Zakaria Washington Postban megjelent írása nyomán hívta fel a figyelmet a különös ügyre. A cikk arról szól leginkább, hogy Európa – beleértve az Európai Uniót, valamint az Egyesült Királyságot is – egyre kevésbé tud lépést tartani Amerikával.

A szerző írásában egészen megdöbbentő tényeket sorolt fel.

  • 2008-hoz viszonyítva, amikor Amerika és az (akkori) eurozóna körülbelül hasonló méretű volt, az amerikai gazdaság ma közel kétszer akkora, mint az európai.
  • Az átlag európai jövedelem 27 százalékkal kisebb, az átlagos fizetések 37 százalékkal alacsonyabbak, mint az Egyesült Államokban.
  • Az amerikai tőzsdék szárnyalnak, különösen idén. Ez nemcsak a gazdagoknak számít, hanem a lakosság jelentős részének, amely nyugdíját jórészt a tőzsdén befektetett összegből kapja. (Én is.)
  • A hanyatlás különösen szembetűnő az Egyesült Királyság esetében. Az egy főre jutó GDP-je alapján az ország ma Egyesült Államok legszegényebb szövetségi állama lenne. Mississippi után”

– írta a professzor.

Jelezte, Zakaria nem erről írt, azonban szerinte arról van szó, hogy Európa országai sem egyedül, sem együtt nem tudják megoldani a gazdasági és főleg a politikai problémáikat.

„Az Egyesült Királyság »szuverén« akart lenni, kilépett az Európai Unióból, és ezt fájdalmas politikai válság és gazdasági pangás követte. Az EU jobb úton jár, az integráció itt-ott sikeres, de a bürokrácia túl nagy; a Nyugat és Kelet közötti differencia változatlan; az EU katonai/honvédelmi összefogása megoldásra vár; és még mindig vannak államok (nemcsak Magyarország) és érdekcsoportok, amelyek ellenzik az integrációt, szuverén államok egyfajta laza csoportosulásában képzelik el a jövő Európáját”

– mutatott rá, kiemelve: az adatok alapján arra lehet következtetni, hogy – amennyiben ezek a tendenciák folytatódnak – Európa lemarad nemcsak az Egyesült Államokhoz, de egy-két évtizeden belül Kínához képest is.

Lenne megoldás

„Megoldás? Ha van, akkor az, amit Magyarországon a Momentum és a Dobrev Klára vezette DK képvisel: egy előbb-utóbb és többé-kevésbé egyesülő Európa”

– hangsúlyozta, ugyanakkor kitért rá, hogy a Momentum és a DK választáson elért eredménye azt jelzi, hogy

a lemaradás veszélye egyáltalán nem zavarja a magyar szavazókat.

Charles Gati megbízható washingtoni forrására hivatkozva azt írta, hogy Orbán Viktor amerikai látogatásáért

Donald Trump tízmillió dolláros adományt kért és kapott.

Megjegyezte, hogy ez meglehetősen nagy összegnek számít még az Egyesült Államokban is. A pénz végső célját tekintve Trump kampányát támogatta, ennyit számolt fel a látogatásért, beleértve a fényképeket (nyilvános, mosolygós kézfogás) és a volt elnök hízelgő szavait Orbánról – írta a szerző.

Kapcsolódó: Egy fenékkel nem lehet megülni két lovat? Orbánnak sikerült egyszerre két luxusrepülővel utaznia

Amit Orbán tett, nemcsak törvényellenes, hanem rettentő nagy hülyeség is

„Az adományt egy vagy több, a kormányhoz közelálló oligarcha fedezte. Magát az utazás költségeit a magyar kormány fizette.

Ha ez igaz, akkor itt egy nagyon nagy disznóságról van szó.

Így beavatkozni egy fontos és állítólag szövetséges ország elnökválasztási kampányába törvényellenes és egyben rettentő nagy hülyeség is. Aki ezt kitalálta, árt Magyarországnak és nem ért a nemzetközi kapcsolatokhoz. Gyerekkoromban azt mondtuk volna róla, hogy nagyokos. Azt hiszi, hogy bármit megtehet következmények nélkül.

Nem számítok arra, hogy a magyar kormánytól megtudjuk Orbán washingtoni és floridai látogatásának költségeit, különösképp a drága kenőpénzt, amit végső soron az időközben bűnösnek talált és egy esküdtszék által egyhangúlag elítélt Trump kaphatott. De talán vannak olyan élelmes újságírók vagy politikusok Budapesten, akik előbb-utóbb erről is új és megbízható információval jelentkeznek a nyilvánosság előtt”

– írta Charles Gati.