Az Orbán-kormány a Magyarország területén való letelepedés növelése érdekében bizniszel.

Célkeresztben a magyarországi ingatlanpiac

Orbán Viktor kormánya már másodszor kínálja fel a lehetőséget a tehetős külföldi állampolgárok számára, hogy letelepedjenek Magyarországon. A tudás.hu beszámolójában emlékeztetett, hogy az első sokat vitatott program során a „vendégeknek” magyar állampapírt kellett vásárolniuk. A témával kapcsolatban friss fejlemény, hogy

újabban az ingatlanpiac megtámogatása került a fókuszba.

„Vegyél magyar ingatlant, vagy magyar ingatlanalapot, esetleg támogasd a magyar felsőoktatást, és cserében szabadon mozoghatsz az unióban! Nagyjából így szól Magyarország új ajánlata a megcélzott, elsősorban kínai befektetőknek, akik így talán fellendíthetik a magyar ingatlanpiac felső szegmensét”

– írták, majd megjegyezték azt is,

„ha gazdag vagy könnyen letelepedhetsz”.

Az unión belüli, de azon kívül is van egy jellemző módszer

Akad egy sajátos módszer, amit az EU-n belül, de azon kívül is alkalmaznak: ha a letelepedni kívánó illető kellően gazdag, akkor letelepedést, tartózkodást, valamint állampolgárságot is kaphat. Az ilyen vendégbefektetői programoknak az a lényege, hogy vigyél pénzt az adott országba, vállalkozz, vegyél nagy értékű ingatlant, vagy állampapírt, és cserébe vendégül lát az ország – jegyezték meg.

Ám ezeket a módszereket jobbára

nem tekintik etikus programoknak,

ugyanis hasonlóan működnek a magánegészségügyhöz vagy az igazságszolgáltatáshoz: „ha gazdag vagy, életben maradsz, ha gazdag vagy (és meg tudod fizetni a legjobb ügyvédeket, vagy egyezséget tudsz kötni), akkor több az esélyed a perekben.

Mit lehet tudni a kormány friss húzásáról, a Magyarország területén való letelepedés növeléséről?

A Magyarországon letelepedni kívánó külföldieknek vagy venniük kell a Magyar Nemzeti Bank által nyilvántartásba vett ingatlanalap által kibocsátott befektetési jegyekből legalább 250 ezer euró (mintegy 100 millió forint) összegben. A másik opció, ha legalább 500 ezer euró összegnek megfelelő értékű, Magyarország földrajzi területén található ingatant vásárolnak – részletezték.

Ezen túl van egy, a fentiekhez képest kevésbé vonzó opció is: legalább egymillió euró értékben oktatási, tudományos kutatási, művészeti alkotótevékenység támogatása céljából pénzbeli adományt kell nyújtani valamely közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány által fenntartott felsőoktatási intézménynek. Valószínűsítették, hogy a vendégek inkább fektetnek majd valamilyen saját ingatlanba, mint hogy adományozzanak.

Mint írták,

a magyar program, július 1-től lép életbe.

Ami biztos: a vendégbefektetői tartózkodási engedély a birtokosát és a családtagjait feljogosítja a Magyarország területén történő tartózkodásra, valamint arra is, hogy az illető üzleti tevékenységet folytasson Magyarországon. A vendégbefektetői tartózkodási engedély érvényességi ideje legfeljebb tíz év, amely kizárólag ugyanezen célból legfeljebb tíz évvel meghosszabbítható. A jelentkezőknek elegendő egy bankszámlát nyitni, az ügyintézés utána „elég praktikus”, ugyanis

a tartózkodási engedély a házastársnak, a kiskorú és a nagykorú gyermeknek is jár.