Az EU bekeményít a kínaiakkal szemben.

Döntött az Európai Unió: több kínai elektromosautó-márkára büntetővámot vetnek ki – írta meg az index.hu.

A kínai elektromos autók behozatalát büntetővám kiszabásával sújtja az EU

Az ideiglenes vámokat az Európai Bizottság vizsgálata előzte meg. Az uniós intézmény tavaly október elején indított szubvencióellenes (állami támogatás tiltására irányuló – a szerk.) vizsgálatot az elektromos járművek behozatalával kapcsolatban. Arra keresték a választ, hogy a kínai gyártók részesülnek-e illegális támogatásban.

Valamint arra, hogy ez a támogatás okozhat-e gazdasági kárt az uniós gyártóknak. A vizsgálat alapján a bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a kínai elektromosautó-ipar tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az uniós gyártókat.

Az ideiglenes büntetővámok a BYD esetében 17,4 százalékra,

a Geely esetében 19,9 százalékra, a Saic esetében pedig 37,6 százalékra rúgnak. A többi gyártó esetében 20,8 százalékot terveznek, a vizsgálattal nem együttműködő cégeket pedig 37,6 százalékos büntetővám terhelné.

A vámokat négy hónapon belül léptetik életbe, hacsak Kína nem tesz engedményeket.

A vámokat a kivetésig nem kell megfizetni, csak biztosítékot kell letétbe helyezni.

Az EU nem akarja, hogy magunk alatt vágjuk a fát Kína beruházásainak támogatásával

Az uniós vezetők újabb szigorításokkal akarják megakadályozni a kínai áruk értékesítését. A kínai beruházások támogatásával ugyanis csak az európai ipart tesszük tönkre.

Az európai munkahelyeket és az európai ipart akarják védeni

a Kína ellen bevezetett EU-s vámok és szigorúbb szabályozások. Ez azonban az Orbánék által Magyarországra hozott kínai beruházásokra is hatással lesz majd.

Orbán a kínai ipart támogatja

Az Orbán-kormány az elmúlt években jelentős kínai beruházásoknak adott otthont Magyarországon,

különösen az autóipar és az elektronika területén. Az EU új védőintézkedései azonban komoly kihívások elé állíthatják ezeket a beruházásokat.

Az importvámok emelkedése és a szigorúbb szabályozások növelhetik a kínai cégek költségeit. Ez visszafoghatja az új beruházásokat és kérdésessé teheti, hogy az eddigieket nyereségesen lehet-e üzemeltetni.

Megírtuk, hogy szakértők már megkongatták a vészharangot: a kínai beruházások kiszolgáltatottá teszik Magyarországot, ami beláthatatlan következményekkel járhat.

Kína részéről ellenintézkedések várhatóak

A német autóipar azonban tart a kínai ellenlépésektől. A német autóipari szövetség szerint

a németországi autók harmadik legnagyobb exportpiaca lesz az ázsiai ország.

Robert Habeck szövetségi gazdasági miniszter ezért szintén politikai megoldást sürget. Úgy látja, hogy Németországnak nem érdeke „a vámok versenye és az ennek következtében széttöredezett piacok”.

Ha azonban az Ursula von der Leyen vezette hatóság úgy találja, hogy a kínai gyárak továbbra is illegális támogatásban részesülnek, akkor javaslatot tehet végleges büntetővámok bevezetésére.

A Brüsszel és Peking közötti tárgyalások a következő hetekben folytatódnak.

A pénteken bejelentett ideiglenes vámok 2024. július 5-től lépnek hatályba, legfeljebb négy hónapig. Az elkövetkező négy hónapon belül az uniós tagállamok szavazásával döntést kell hozni a végleges vámokról.

A határozat elfogadása esetén a vámok ötéves időtartamra válnak véglegessé.