A kormány júniusban ütötte nyélbe a repülőtér-bizniszt, a Budapest Airport immár a magyar állam többségi tulajdonában van.

Az elmúlt hetekben és napokban jelentőssé váltak a repülőjárat-késések. Méltatlan helyzetek, gyalázatos körülmények alakultak ki, amelyet családok és turisták százainak kellett elszenvedniük. A XXI. században megengedhetetlen, hogy az utasok hosszú órákat rostokoljanak a reptéren úgy, hogy nem kapnak megfelelő tájékoztatást és ellátást. Ez tarthatatlan. Azonnali és összehangolt cselekvésre van szükség – fogalmazott pénteken kiadott közleményében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.

Orbán Viktor miniszterelnök elvárásainak megfelelően a tárcavezető a helyzet mielőbbi felszámolása érdekében

berendelte a HungaroControl vezetőjét.

Arra kéri, hogy azonnal készítsen intézkedési tervet a kialakult anomáliák kezelésére.

A nemzetgazdasági miniszter üdvözölte, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság kiemelten vizsgálja a légitársaságok tevékenységét. Határozott lépéseket vár el a légitársaságokkal kapcsolatos elfogadhatatlan anomáliák megszüntetése érdekében – áll a közleményben.

Nagy Márton mindemellett arra kérte a Budapest Airport Zrt-t,

biztosítson megfelelő eszközöket és infrastruktúrát

ahhoz, hogy az utasokat a lehető legkisebb kellemetlenség érje, komfortérzetük minél magasabb legyen. Szükség esetén pedig – annak ellenére, hogy ez nem az ő feladata – lássa el élelmiszerrel és ivóvízzel a késést elszenvedő, sokszor kisgyermekes családokat és turistákat – részletezte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A budapesti repülőtér megkaparintásáról

A Nemzetgazdasági Minisztérium június 6-án, csütörtökön bejelentette, hogy megvették a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret. Így újra a magyar állam többségi tulajdonába került a Budapest Airport Zrt. Vételárarányosan az állam 80 százalékos tulajdonrészt szerzett a Budapest Airport Zrt-ben, a francia társbefektető VINCI pedig 20 százalékot.

Hogy az 1215 milliárd forintos vételár nagyságrendjét érzékeltessük: idén januárban és februárban 1420 milliárd forintot fordított nyugdíjak kifizetésére a kormány. Ebben benne volt a 13. havi juttatás is.

Kapcsolódó: Orbánék foghatják a fejüket: Eljárás indulhat a kormány ellen a reptérvásárlás miatt

Június végén Orbán Viktor Nicolas Notebaer vezérigazgatóval, a Vinci Concessions vezetőjével egyeztetett Párizsban. A felek áttekintették a budapesti repülőtér fejlesztési terveit. A következő 10 évben több mint 1 milliárd eurónyi beruházás valósul meg a reptéren, ami magában foglalja egy új terminál építését is.

(MTI/Valódi Hírek)