Orbán és Putyin találkozója nagy port kavart.

„Köszönöm, hogy ilyen nehéz körülmények között is fogad engem. Azt kell megállapítanom elnök úr, hogy lassan elfogynak azok az országok, amelyek mind a két háborúban álló féllel tudnak beszélni”

– hálálkodott Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Orbán Viktor.

Mint ismert, a magyar miniszterelnök kijevi látogatása után Moszkvába sietett, ezzel pedig nem kicsit húzta ki a gyufát – többek között –az Európai Unió vezető politikusainál. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor a békemissziója keretében utazott az orosz fővárosba.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hangsúlyozta, Orbán Viktor nem kapott felhatalmazást az Európai Unió Tanácsától arra, hogy Moszkvába látogasson, a magyar miniszterelnök semmilyen formában sem képviseli az EU-t.

Megjegyezte, Putyin elnök ellen elfogatóparancsot adott ki a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) gyermekek Ukrajnából Oroszországba történő erőszakos deportálásában játszott szerepe és háborús bűnök elkövetésének gyanúja miatt.

„Lassan Magyarország az egyetlen olyan ország Európában, amely mindenkivel tud beszélni. Ezt a helyzetet szerettem volna felhasználni arra, hogy fontos kérdésekről tudjak Önnel szót váltani”

– fogalmazott Orbán Viktor, megjegyezve, kíváncsi Putyin véleményére néhány, Európának fontos kérdés kapcsán.

Putyin a beszélgetés kezdetén azt mondta, érti, hogy most nem csupán a partnerként látogatott a magyar miniszterelnök Moszkvába, hanem mint az EU elnökségének képviselője. Megjegyezzük, a közösség politikusai pénteken leszögezték, hogy Orbán Viktor Oroszországi látogatása során nem képviseli az EU-t.

Putyin hozzátette, tudja, hogy a magyar kormányfő nemrég Kijeveben járt. Arra számít, hogy Orbán Viktor most megosztja vele az álláspontját, az európai látásmódot.

„Van miről beszélnünk”

– mondta az orosz elnök.

(Комсомольская Правда/YouTube/Valódi Hírek)