Kikerültek a legfrissebb műtéti várólisták.

Több mint harmincezer olyan beteg van ma Magyarországon, akinek legalább hatvan napot kell várnia műtéti beavatkozásra az állami egészségbiztosító adatai alapján – írta meg az economx.hu.

Pintér Sándorék tönkretették az egészségügyet

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai alapján 30 447 beteg vár valamilyen műtéti beavatkozásra több mint 60 napig.

Kétféle várólista van,

az egyik a kötelezően vezetett, míg a másikra a kapacitáshiány miatt várakozók kerülnek. A kötelező várólistán 27 553-an szerepelnek, egy hónappal ezelőtt ez még csak 26 ezer volt. Míg a kapacitáshiány várólistájára 2914-en kerültek.

A legtöbben, 13 343-an térdprotézisműtétre várnak,

a betegek száma egy hónap alatt 552-vel nőtt. Csípőprotézisre 7236-an várnak, háromszázzal többen, mint június elején.

Csípőprotézisre átlagosan egy évet kell várni

Csípőprotézis-műtétre az Országos Sportegészségügyi Intézetben

az átlagos tényleges várakozási idő az elmúlt fél évben 360 nap volt.

Az intézményben jelenleg 78 várnak a műtétre. A várakozási idő szempontjából a dobogó második helyén, a Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézet van, itt az átlagos tényleges várakozási idő a megelőző fél évben 322 nap volt.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórházban pedig 321 napig kellett várni az elmúlt fél évben. Jelenleg 258-an várnak csípőműtétre hat hónapon túl.

Van, aki 620 napot vár egy szürkehályog-műtétre

Szürkehályog-műtét miatt valamivel több mint 4500 betegnek adtak fél éven túli időpontot.

Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktató kórházban 952 beteg várakozik, az átlagos várakozási idő az elmúlt fél évben 190 nap volt.

A Kiskunhalasi Semmelweis Kórház Szegedi Tudományegyetem Oktató Kórházában 181 nap volt az elmúlt fél év várakozási statisztikája. Jelenleg 323 páciens várakozik több mint két hónapja a műtétre.

A térdműtéteknél a Somogy megyei Kaposi Mór Oktató Kórház hozza a legrosszabb statisztikákat.

Az előző fél évben átlagosan 620 napot kellett várni,

és most is 651 beteg várja 60 napon túl a műtétjét. A Komárom-Esztergom Vármegyei Szent Borbála Kórházban 542 nap az átlagos műtéti várólista hossza.