Orbán Viktor a napokban Vlagyimir Putyin orosz elnökkel egyeztetett – utóbbi porig rombolt egy ukrán gyermekkórházat.

Mint már ismert, Orbán Viktor a soros elnökség elején, egy „békemisszió” keretében az agresszor Vlagyimir Putyin előtt hajlongott a múlt héten. Magánakciójával nem kicsit húzta ki a gyufát – többek között – az Európai Uniót vezető politikusoknál.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hangsúlyozta, Orbán Viktor nem kapott felhatalmazást az Európai Unió Tanácsától arra, hogy Moszkvába látogasson, a magyar miniszterelnök semmilyen formában sem képviseli az EU-t.

Megjegyezte, Putyin elnök ellen elfogatóparancsot adott ki a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) gyermekek Ukrajnából Oroszországba történő erőszakos deportálásában játszott szerepe és háborús bűnök elkövetésének gyanúja miatt.

Kapcsolódó: Botrányba fulladt Orbán moszkvai látogatása: Mutatjuk, hogyan reagált Putyin a magyar politikus szavaira (+videó)

Putyinék eközben porig romboltak egy ukrán gyermekkórházat

Immár 29 áldozata van annak az orosz támadásnak, amely során Kijevet, Krivij Riht és a Donecki területen lévő Pokrovszkot lőtték rakétákkal Putyinék. Egy fővárosi kórházat, a rákos megbetegedéssel küzdő gyermekek fő kezelőközpontját közvetlen találat ért. Sokan a romok alatt rekedtek, a támadásnak több áldozata van – idézte fel a történteket a 444.hu.

Jan Lipavský cseh külügyminiszter eközben – minden bizonnyal Orbán Viktornak is címezve sorait – ezt írta a közösségi oldalán:

„Miközben a hasznos idióták a Putyinnal való békéről hadoválnak, ő rakétákat küld egy gyermekkórházra. Jelenleg a NATO-csúcstalálkozóra tartok, hogy egy hosszú távú stratégiát szorgalmazzak Oroszország megfékezésére.

Nem lehet engedni az agressziónak”.

Helmut Brandstätter osztrák liberális EP-képviselőnek is akadt egy-két keresetlen szava a magyar miniszterelnökhöz.

„Egy bohóc vagy! Putyin gyermekeket öł alig egy nappal azután, hogy találkoztál vele. És te a békéről beszélsz???? Nézd meg a képeket a kijevi gyermekkórházról és fogd be!”

– írta az X-en (egykori Twitter – a szerk.)

Kapcsolódó:

Durvul a balhé: Minden eddiginél keményebb figyelmeztetést kapott Orbán a NATO-főtitkártól